Textarkivet

Det heter inte Sambo

Det heter inte Sambo

Sedan ganska många år tillbaka infördes Sambolagen som avser juridiska förhållanden mellan två personer som bor tillsammans i ett parförhållande. Idag är det också vanligt att någon hänvisar till att han eller hon är sambo med någon genom att kalla sin sammanboende för ”min sambo”. Det är nästan oförklarligt att människor frivilligt väljer att sänka sig till den nivå och acceptera ordet och dess innebörd. Lagen och begreppet är ett steg bort från äldre sedvänjor och traditioner för att urholka bindande relationer mellan män och kvinnor.

Vem är Sambo?

Sambo är ett namn på amerikansk-engelska som härstammar från en term för en person med blandad afrikansk och amerikansk härkomst. Namnet kom sedan att tillämpas på svarta personer i olika grader av europeisk blandning: mulatt, quadroon, octonoon, etc., på amerikansk och brittisk engelska.

Hållbar kärlek i bondesamhället

Begreppet har alltså flera betydelser men ingen som helt förankring i vårt land eller i vår kultur. Ordet är ett sätt att frångå traditioner som innehåller viktiga steg i relationer som leder till äktenskap. Antingen har man en fästman, en fästmö, en hustru eller en make. Har man inget av detta ännu kanske man har en pojkvän eller flickvän tills man förlovat sig.

Ordet sambo leder människor bort från de goda traditionerna som är förknippade med familjeliv och det är dags att hitta tillbaka till gamla goda sedvänjor som stärker relationer kring familjebildning. Hitta tillbaka till traditionerna och använd inte ord som familjesöndrande politiker skapar!

Samma ämne:

Trolovning

Vänskap, kärlek och tradition

Vett och etikett anno 1910.

Om bröllop bland allmogen under 1500-talet.

Hällristningarna i Flyhov.

Enklare att byta namn innebär en uppluckring av traditioner och identitet.

Bröllopsseder på Gotland.

Kategorier:Textarkivet

Märkt som:, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s