Textarkivet

Så lätt inskränks yttrandefriheten i USA och Sverige

Donald Trump motarbetades av media och finanseliten i USA från första dagen. Det var när han deklarerade att han ville bygga en mur mot Mexico för att stoppa den illegala invandringen som ’den djupa staten’ gick in för att motarbeta honom. Han valdes till president 2016 med löften om att avsluta krig i avlägsna länder, ta hem jobben till USA, skapa ordning i ekonomin, sänka skatterna och få bukt med den omfattande illegala invandringen. Väljarna gillade den politiken och Trump lyckades både bli republikanernas kandidat och sedan vinna över maktelitens kandidat, den av media hårt lanserade men av folket ogillade Hillary Clinton. Som president har han genomfört många av sina vallöften, men det som kom i vägen var covid-19 och en del egna tillkortakommanden som utnyttjades hårt av hans belackare.

Trump blev också starkt motarbetad av nästan alla stora medier som med hjälp av lögner och intensiv propaganda fick honom på fall. Istället blev maktelitens kandidat Joe Biden vald. Det var minoriteternas röster i kombination med kampanjer från media som gjorde honom till president. Vi ser samma tendenser i Sverige där de som bor i invandrartäta områden huvudsakligen röstar på Socialdemokraterna och vänstern vilket också är en av orsakerna till att just sådana partier vill ha stor invandring. På det sättet kan ett socialdemokratiskt  maktinnehav säkras medan en bakomliggande finanselit gynnas av öppna gränser och fritt flöde av kapital och människor.

De krafter som motarbetade Donald Trumps politik har nu visat sitt fula tryne. De var inte intresserade av sakliga debatter eller demokrati. De ville redan från början ta yttrandefriheten från de människor och väljare som Trump representerade. När några hundra Trump-supportrar valde att ta sig in i Kapitolium med hjälp av poliser som inte stoppade dem fick det allvarliga följder. En kvinna sköts ihjäl och några avled under aktiviteterna, sannolikt av medicinska skäl, och helt plötsligt framställdes händelsen som ett terroristbrott, ett försök till statskupp och liknande. Världens alla medier gjorde en stor sak av det och IT-jättarna gjorde det som de redan hade förberett. Twitter stängde av Donald Trumps konto med nästan 89 miljoner följare och sedan stängdes en rad andra konton som på olika sätt sympatiserade med Trump också ned. Därefter har andra IT-jättar stängt av honom och företag som säljer hans produkter har stängts av. Det rör sig om miljontals människor på de olika sociala plattformarna som plötsligt fick se sina konton raderade. Vad man än tycker om Donald Trump som person eller hans politik ska inte det kunna vara skäl för att inskränka yttrandefriheten för honom eller hans väljare.

Allt det här fanns det redan en plan för och den planen kunde nu verkställas. Det hade troligen skett även om Trump hade vunnit valet, men då hade det kanske funnits möjligheter att vidta åtgärder med hjälp av stöd i senaten. IT-jättarna har gjort det svårare för de flesta och omöjligt för många att kunna yttra sina åsikter på nätet i en tid där det inte finns så många andra forum att tillgå. Det betyder att motsättningarna i landet kommer att förvärras.

Precis så här fungerar det även i Sverige. De onda makthavarna har planer för hur de ska motarbeta en politisk opposition. Därför har vi redan sett hur viktiga aktörer inom den politiska oppositionen har fått sina konton avstängda även här. Swebbtv är bara ett exempel. Andra aktörer och medborgarjournalister är redan avstängda och fler kommer att bli det. Liksom i USA finns det politiker i Sverige som gillar den utvecklingen. I USA finns många ledande demokrater som är fanatiska i sitt hat mot människor som har andra åsikter än vad de själva har. Där finns dessutom enorma motsättningar mellan olika folkgrupper, politiska åsikter, religioner och annat som under lång tid fått gro. Under sommaren 2020 genomförde organisationen Black Lives Matter mängder av våldsamma attacker på människor och egendom utan att media på något tydligt sätt markerade mot deras våld. I stället framställdes rörelsen som fredlig. Det är ingen slump att de olika händelserna ha behandlats så olika.

I Sverige ser vi också att hatet mot invandringskritiker växer när media agerar och propagerar och där hatet mot svenskar gror bland vissa invandrargrupper. Det är konflikter under uppsegling som skapats av främst socialdemokratiska, men även andra, politiker som vill söndra landet och trycka tillbaka svenskarna i sitt eget land genom att radera ut yttrandefriheten för vissa grupper.

Ekonomen Jan Tullberg jämför händelseutvecklingen i USA och världen med riksdagsbranden i Berlin 1933. Han menar att händelserna i Kapitolium används som förevändning för oproportionerliga inskränkningar i fri- och rättigheter för medborgarna på samma sätt som nazisterna utnyttjade branden på 30-talet. Jan Tullberg intervjuas av Jonas Andersson i Samnytt.

Jonas Andersson: Det råder blandade åsikter om vad det egentligen var som hände vid Kapitolium i Washington DC. Vad är din bild?

Jan Tullberg: Bilden är väldig enhetlig skulle jag vilja säga. Den är att det här var en demonstration där demonstranterna tog sig vissa friheter, men med polisens accepterande. De här våldsamheterna där är något som har lagts på i efterhand av mindre sanningsenliga tidningar.

Jonas Andersson: Vi ser ju jämförelser som är ganska hisnande. Morgan Johansson (S) här i Sverige gör ju också jämförelser och kallar det här för en ’11 september-händelse’. Det finns andra som har pratat om Pearl Harbour. Vad är poängen med att dra på sådana här stora växlar och jag tänker också i Sverige här där man pratar om ’högerpopulism’ och man försöker göra gällande att den här typen av ’inhemsk terrorism och hot’ finns från Sverigedemokraterna till exempel?

Jan Tullberg: Jag fick en artikel publicerad på Fria Tider där jag gjorde en helt annan parallell. Jag drog parallellen till branden i riksdagshuset i Berlin 1933 och det tycker jag är mycket mer träffande. Vad som hände då var ju att en enskild aktör satte eld på riksdagshuset så att det brann rätt ordentligt, så här blev det ordentlig skadegörelse men det var ingen samfälld aktion. Men nazisterna gick ju ut och sade att det var en samfälld aktion och det var tänkt att det skulle uppstå motståndsgrupper som skulle försöka ta makten morgonen efter riksdagsbranden. Men det visade det sig inte vara så. Däremot blev det en fantastisk förevändning för nazisterna. De hade ju på sina reformlistor en massa åtgärder som de hade tänkt att ta lite stegvis, men nu när man skapade den här paniksituationen då kunde man köra igenom det här på en gång. Man tog igenom en rad lagförslag som begränsade medborgarnas rättigheter, begränsade yttrandefriheten, införde massiv censur överallt och det här tog man då ett dygn efter branden. Branden var närmast en icke-händelse, men med den som täckmantel så kunde man då försvara regimen och ’förhindra ett inbördeskrig’ genom att slå ner på saker och ting som inte var ett uppror eller en statskupp.

Men om man ska använda diktatoriska mått mot oppositionen då är det väldigt bra att säga att en sådan är incident är mycket grövre, mycket mer våldsam, mycket mer fientlig för då har man ju ett sorts motiv för sin egen repression som man inför.

Händelserna i USA påminner också om hur svenska politiker accepterar eller visar sympati för inskränkningar av yttrandefriheten.

Isabella Nilsson Jarvandi: I Sverige är även så kallade borgerliga röster positivt inställda till censuren. Där bland andra Gunnar Hökmark (M), Carl Bildt (M) och Annie Lööf (C) menar att det inte är problematiskt att stänga ner meningsmotståndare. Sverigedemokraterna är kritiska till nedstängningen av yttrandefriheten.

Björn Söder (SD): Man ska komma ihåg att de här internet-jättarna inte är folkvalda, men de tar sig rätten att försöka styra människors åsikter och också hur hela samhällsdebatten ska fortlöpa och det är riktigt illa. Därför krävs det nationella lagar, som nu införs både i Polen och Storbritannien, som reglerar detta, att tar de här internet-jättarna bort material, kommentarer och konton som håller sig inom lagen inom respektive land så ska de straffas med dryga böter.

Jag har även ställt en fråga här i Sverige om regeringen är beredd att införa sådana lagar, men det vill man inte. Statsministern har ju i partiledardebatten senast gått ut och sagt att han vill ha ännu hårdare reglering och det är väldigt illa.

I Sverige har ledande socialdemokrater sedan länge arbetat för att inskränka yttrandefriheten. Man använder sig gärna av samma slags svepskäl som makthavare tidigare har gjort. Nu vill riksåklagaren Petra Lundh, på uppdrag av regeringen och Morgan Johansson, förbjuda vissa runor bara för att det finns människor som missbrukar eller brukar runor på ett vad de anser vara ett olämpligt sätt. Om ett gäng våldsverkare använder någon runa, så är det våldsverkarna som är problemet, inte runan. Försöket att förbjuda vissa runor är inte bara farligt, det är fullkomligt galet.

Morgan Johansson, Annika Strandhäll och Anders Ygeman är några av de ledande socialdemokraterna som vill inskränka all slags yttrandefrihet för människor som ogillar deras politik. De vill tysta alla som ogillar massinvandring och konsekvenserna av den. Morgan Johansson har också hotat med lagstiftning om IT-jättarna inte i tillräcklig omfattning censurerar makthavarnas kritiker.

De stannar tyvärr inte där utan de vill kontrollera narrativet i samhället och hindra en politisk opposition från att växa fram. Därför är de noga med att behålla den politiska kontrollen över myndigheter, radio och TV så att inga kritiska röster kan ta sig ton. Allt ska kontrolleras och Sveriges Television fungerar som en effektiv propagandamaskin som dygnet runt går makthavarnas ärenden. Alla tvingas dessutom finansiera eländet med 8 miljarder om året vare sig de har TV eller inte och den tvångsbeskattningen infördes med hjälp av alla riksdagspartier utom SD. Cirkeln sluts när Carina Bergfeldt som fått jobb på SVT på grund av sina åsikter tar över Skavlan i TV 1 och bjuder in Stefan och Ulla Löfven för att hjälpa till att framställa dem som goda och snälla. Inte ett enda kritiskt ord om vad Stefan Löfven ställt till med i Sverige och hur många som lider av hans politik.


Företag som har raderat Donald Trump permanent eller tillfälligt är:

Twitter har raderat Donald Trumps konto.
Tiktok har tagit bort filmer on Donald Trump.
Google har tagit bort appen Parler från Google Play.
Apple har tagit bort appen Parler från App Store.
Facebook har blockerat Donald Trump.
Instagram har blockerat Donald Trump.
Youtube har blockerat Donald Trump.
Snapchat har blockerat Donald Trump.
Pinterest har begränsat innehållet om Donal Trump.
Stripe stoppar möjligheten att ge ekonomiskt stöd till Trumps kampanj.
Reddit har raderat ett forum om Donald Trump.
Twilio har stängt av Parler.
Oakta bojkottar Parler.
Discord har blockerad en server som stöder Donald Trump.
Amazon har hindrat Parler från att använda serverar.
Twitch har blockerat Donald Trump.
Shopify har raderad butiker som saluför Trump-föremål.

Dessutom har Parlers ägare hotats och tvingas nu leva på okänd ort.

Utöver dessa finns hundratals, kanske tusentals, företag som på olika sätt bojkottas för att de på något sätt har uttryckt stöd för Donald Trump.

Vad det handlar om är en samfälld operation som orkestrerats av mäktiga IT-jättar för att motarbeta Donald Trump och minska möjligheten för honom att få yttra sig.

Samma ämne:

De nya alternativen till IT-jättarna

Yttrandefrihetsprincipen, Henrik Jönsson

Attacken på yttrandefriheten, Swebbtv

Ren ondska bakom avstängningen av Swebbtv på Youtube

SwebbTV nekas bankkonto

Mexiko jämför Twitters censur med spanska inkvisitionen

Twitters vd avslöjad: Planerar långtgående politisk censur

Morgan Johansson ljuger om polismord

Censur och avstängning av konservativa

Lägg ner Sveriges Television

2 svar »

  1. ser att du länkade till ett av mina inlägg – vilket var på sin plats och inget jag på minsta sätt tar illa upp på – fortsätt gärna skriva, ty våra bloggar berör ju likartade ämnen – kanske till och med mer likartade för varje dag som går… – Hedningen

  2. 🗞📻📱🎞📺🙈🙉🙊💤💤….🛑….💤🛌⏰💡✂️⛓🆓🗣📢👂👣🌐🙌🤝🕊🏁🏆🌟

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s