fornminnen

Gravarna vid sjön, Tanum

Platsen där gravarna finns kallades tidigare för Kämpebacken. Det var ett vanligt förekommande namn i Bohuslän på platser med förhistoriska gravar. På 1800-talet var det betesmark här. 

Nedanför gravfältet, där det är åkermark idag, låg det en gång en sjö. Runt omkring sjön kunde man se gravhögar och troligen låg järnålderns gårdar i närheten av gravarna. De bördiga markerna kring vattnet användes för odling och bete.

Järnåldersgravfälten låg ofta vid den tidens vägar och vattenleder. Järnålderns gravar var inte bara vilorum för de döda, de fungerade också som viktiga symboler i landskapet. Kanske kommunicerade gravfältet rikedom och landägande till dem som passerade förbi.

Under 1800-talets senare hälft dikades sjön ut för att ge plats för ny odlingsmark. Man har också grävt kanaler och i flera omgångar byggt om vägarna. I samband med arbetet hittades gravurnor med brända ben, en dekorerad täljstenskittel från vikingatiden och en guldring som kan vara en gravgåva till någon som dog för över 1 500 år sedan. Fynden tyder på att gravfältet har använts under en lång period, kanske under tusen år.

Ovanför gravfältet uppe på en ås ligger Vrångstads gravfält.

Gravarna vid sjön, Tanum
Gravarna vid sjön, Tanum
Gravarna vid sjön, Tanum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s