fornminnen

Vrångstads gravfält, Bohuslän

Gravfältet i Vrångstad i Tanum har många likheter med Greby gravfält utanför Grebbestad, som är Bohusläns största gravfält. Fynden påminner om varandra och kommer från samma tidsperiod. Även på Greby finns en rad med resta stenar och en rad med resta stenar kan ha symboliserat något som vi inte kan tolka idag.

År 1879 grävdes några av gravarna ut av arkeologen Emil Ekhoff. I en av högarna i gravfältet fanns ett stenröse med en trekantig kammare mitt i röset. I kammaren fanns en urna av röd keramik som var täckt med en flat sten.

I urnan fanns den dödes kremerade ben. Ovanpå benresterna fanns gravgåvorna. Det var en kam av ben, en sländtrissa, ett bältesspänne av järn och en sten som kan ha använts för att glätta tyg. Gravarna är daterade till folkvandringstid ca 200-600 e.Kr.

På väg till Vrångstad gravfält som ligger uppe på en ås
Vrångstad gravfält, Bohuslän
Vrångstad gravfält, Bohuslän

Vrångstad gravfält, Bohuslän. Storhögen.

Storhögen

I gravfältets ena ände finns en storhög som ligger intill ett antal mindre högar. Storhögen är 16 meter i diameter och tre meter hög. Högen är inte utgrävd och därför att det svårt att datera den. Men liksom i andra högar finns det sannolikt en centralt placerad grav som är täckt av ett stenröse.

Kategorier:fornminnen

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s