Sevärda platser

Smygehamn, Smygehuk, Skåne

Tätorten Smygehamn med udden Smygehuk ligger så långt söderut man kan komma i Sverige. I trakten har det bott människor sedan stenåldern och många fornlämningar står kvar som monument över en svunnen tid. Bronsåldershögen Bålhög ligger nästan så långt söder man kan komma och nordväst om Smygehuk finns gånggrifterna Stora Kungsdösen, Lilla Kungsdösen och Erkes dös.

Namnet Smygehamn kommer från Smøge 1543 och Smye leye 1570 där ordet smyge kommer av betydelsen ”trång passage, undangömd vrå”. Fiskelägets ursprungliga namn Smyge ändrades 1950 som poststationsnamn till Smygehamn, som senare även blev det officiella tätortsnamnet. Smygehuk är udden i tätorten Smygehamn.

Sedan 1600-talet har det funnits ett fiskeläge med en liten befolkning i Smygehamn. År 1877 bodde 16 fiskare i Smyge fiskeläge och i mitten på 1900-talet var de omkring 30.

I området kring Smygehamn har man brutit kalk sedan mitten av 1800-talet, men verksamheten lades ned 1954 då den inte längre var lönsam. Spåren av den verksamheten kan man se i några bevarade kalkugnar varav en finns mellan hamnen och Köpmansmagasinet.

Köpmansmagasinet byggdes i början av 1800-talet och var en av fyra handelsgårdar i Smygehamnstrakten. Idag används magasinet som café och butik där man kan köpa hantverksprodukter, konst och annat.

Mellan 1887 och 1957 fanns en järnvägsstation i Smygehamn. Stationshuset står kvar än idag och stationsnamnet Sjötorp kan utläsas på fasaden.

Under 1800-talet gick många fartyg på grund längs kuststräckan och därför beslöt Sjöfartsverket att placera en fyr i Smygehuk för att ge fartygen hjälp med sin navigation. Updraget tillföll Ludvigsbergs Mekaniska verkstad som byggde fyren av järnplåtar och monterade upp delarna 1883. Fyren blev 17 meter hög och var först utrustad med en trevekig fotogendriven lampa. Fyren moderniserades 1931 och fick en elektrisk lykta. 1975 togs den ur bruk och ersattes av Kullagrunds fyr, men 2001 tändes fyren igen och öppnades för allmänheten.

Smygehamn är idag ett populärt utflyktsmål som besöks av hundratusentals besökare varje sommar. 

Smygehamn ligger i Östra Torps socken i Trelleborg.

Smygehuk och Smygehamn
Köpmansmagasinet
Bengt Åkessons vackra och praktiska bruksföremål av hög kvalitet finns att köpa i Köpmansmagasinet.
Smygehuk och Smygehamn
Smygehuk och Smygehamn
Smygehuk och Smygehamn
Kalkugn i Smygehuk
Smygehuks fyr
Bålhög är från en gravhög från bronsåldern i Smygehuk

Kategorier:Sevärda platser

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s