fornminnen

Vätteryds gravfält, Hässleholm

Vid platsen där Vätteryds gravfält ligger har det bott människor åtminstone sedan yngre stenåldern, ca 3500 f.Kr. Under järnåldern hade området en fast boende befolkning vilket de många gravarna visar.

Vätteryds gravfält, Hässleholm
Vätteryds gravfält, Hässleholm

Vätteryds gravfält är från järnåldern och ligger i Norra Mellby socken, Hässleholm. Gravfältet består av 200 fornlämningar varav 15 är skeppssättningar, 183 är resta stenar som markerar gravar och två är rektangulära stenkretsar. Det är Skånes största och bäst bevarade gravfält med resta stenar.

Flera av skeppssättningarna är skadade och i många fall återstår mindre än hälften av det ursprungliga antalet stenar. På 1800-talet fanns där 600 resta stenar, men idag återstår endast 375 av dem. Många resta stenar som står i grupper kan utgöra rester av skeppssättningar eller andra stenkretsar.

Vid undersökningar som gjordes på 1950-talet påträffades brandgravar som anlagts mellan cirka år 400 och 900 e.Kr. där gravgåvorna utgjordes av bronssmycken, glaspärlor, silvertrådar och sländtrisor från yngre järnåldern.

I en fyrkantig stenkrets gjordes fynd av en kvinnograv från 800-talet som hade rika gravgåvor.  Fynd av fyra stolphål vittnar om att det kan ha funnits ett tak över graven och att den kan ha varit extra betydelsefull. 

Intill gravfältet ligger ett litet trevlig cafe med vikingatida tema. Se Vittfarnas café.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s