Orter, städer, landskap

Hallstavik, Norrtälje

Det som idag är Hallstavik var först Hallsta by där de viktigaste näringarna för invånarna var jordbruk och fiske. Den första industrin som anlades i Hallsta var en ångsåg som låg på den plats där Holmens pappersbruk nu ligger.

År 1910 hade Hallsta 114 invånare och intilliggande Gottsta hade 255 invånare. När Holmens bruk i Norrköping valde att anlägga ett pappersbruk i Hallsta år 1913 gav det arbete åt många i bygden. Pappersbruksindustrin var en växande näring då efter frågan på papper ökade stark i början av 1900-talet. År 1915 när Hallsta hade fått järnväg och post bytte byn namn till Hallstavik. Utvecklingen av pappersbruket gick snabbt och  redan fem år senare hade bruket 700 anställda, varav många arbetare rekryterades från Norrköping.

Holmens pappersbruk i Hallstavik

Under åren 1914-1915 byggdes bostäder åt arbetarna. Arkitekten John Åkerlund ritade ett trettiotal hus, som kallas för Rödvillorna. Därefter fortsatte byggnationen av villor i sten med putsade fasader och även ett område med egnahemsvillor byggdes. År 1924 bildades Hallsta Egnahemsaktiebolag som gjorde det möjligt för arbetarna att köpa och äga sina hus. I Hallstavik byggdes också särskilda villor åt tjänstemännen och ingenjörer. De villorna byggdes på ett område längre bort från arbetarvillorna. 

Pappersbruket har varit och är den helt dominerande arbetsgivaren på orten, men det finns flera andra företag och arbetsgivare som verkar på orten.

1950 bodde ca 2 232 personer här och 1980 hade Hallstavik 4 535 invånare. När antalet invånare hade ökat till 4 823 år 1995 berodde de inte på ökade födelsetal eller att fler svenskar flyttat dit. Det berodde på en ansvarslös och farlig politik som innebar att svenska politiker öppnade dörren för att människor från hela världen skulle få komma hit i stor omfattning. Vad var syftet? Att öka befolkningen med hjälp av invandring? I så fall vore det mera lämpligt att öka den egna befolkningen – eller i alla fall upprätthålla antalet – genom olika politiska åtgärder, som skattelättnader och en bättre familjepolitik som stimulerar familjebildning på ett positivt sätt. 

Varför tillät Norrtälje kommun (som Hallstavik tillhör) att det kom så många till kommunen och till Hallstavik? Hade man frågat invånarna i Hallstavik om de ville ha den politiken? Nej det hade man inte. Liksom i övriga landet körde politiker över medborgarna och brydde sig inte om konsekvenserna av sina beslut. Sverige skulle ju bli ”mångkulturellt” och ”mångetniskt” och svenskarna skulle helst hålla käften. Att kritisera mångkulturen var nästan en dödssynd i Sverige. Än idag vill inte de stora medierna inklusive public service som Sveriges Television och Sveriges Radio tillåta öppna debatter om vad konsekvenserna av flera decenniers massinvandring leder till. Att det leder till sociala problem, stora kostnader, ökad otrygghet, ökad brottslighet och demografiska förändringar vill man inte låtsas om. Att media manipulerar fakta om konsekvenserna är också ett demokratiskt problem eftersom så många i Sverige inte får reda på varför politikerna vill ha massinvandring och vilka konsekvenserna blir. 

Om Hallstavik nu av någon anledning skulle behöva lite fler invånare så kunde man rekrytera svenskar från andra orter, kanske från de numera farliga storstadsområden som har förstörts av mångkultur. Många svenskar vill flytta från sådan platser och det borde inte vara svårt att hitta några hundra svenskar som hellre skulle bo i Hallstavik än i något farligt betonggetto som skapats av Socialdemokraterna. Hellre än att bo i Rinkeby, Hagalund och andra områden skulle många med glädje bo i Hallstavik. Om det inte hade varit för att politiker nu vill göra Hallstavik till ett nytt otrevligt område som Sverige har fått så många av.

De styrande politikerna väljer ofta att placera migranter i små- eller tätorter utanför centralorten, men sedan dröjer det inte länge innan  många av dessa migranter flyttar till centralorten som då får en mycket snabb demografisk förändring. Precis så har det blivit även i Norrtälje som på bara några år har gått från att vara vad hela Sverige har varit fram till våra dagar, nämligen en etniskt svensk och sammanhållen kommun, till att bli en tydligt mångkulturell sådan.

År 2013 öppnades asylboenden i Bergby gård och Skebo bruk. Alltfler migranter från andra världsdelar kom till kommunen. I kommunalvalet 2014 i Norrtälje fick Socialdemokraterna 29,86 procent av rösterna och Moderaterna 27,89 procent. Sverigedemokraterna fick endast  12,39 procent. De invandringsliberala partierna fick tillsammans över 80 procent av rösterna och då får man en politik som leder till social otrygghet, skatteslöseri, ökad kriminalitet och demografiska förändringar. 

Fler asylboenden öppnades och asylsökande från hela världen välkomnades av kommunpolitikerna med kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk (S) i spetsen.

I valet 2018, sent omsider, började många i kommunen inse att de var grundlurade av sina partier och Sverigedemokraterna fick 19,89 procent av rösterna. Det var en markering från väljarna, men kommunen har fortsatt sin resa mot mera mångkultur och mera otrygghet. Personrån och många inbrott är en direkt följd av migrationspolitiken och i Norrtälje följer den samma spår som i andra orter där mångkulturen har fått fäste.

Ökad otrygghet i Norrtälje kommun

Så här ser valresultaten ut i Hallstavik de tre senaste valen:

Hallsta Centrum val 2010 (Hallstavik)

S: 55,79 % av rösterna
M: 21,20
C: 5,71
SD: 5,41
FP (L): 4,36
V: 3.46
KD: 2,11
MP: 1,80

Hallsta Norra val 2010 (Hallstavik)

S: 47,11 % av rösterna
M: 24,44
SD: 8,38
C: 6,97
V: 5,19
MP: 3,42
FP (L): 2,95
KD: 1,53

Hallsta Centrum val 2014 (Hallstavik)

S: 54,89 % av rösterna
SD: 15,66
M: 11,93
C: 5,32
V: 3,59
FP (L): 2,30
Roslagens oberoende parti: 2,30
KD: 2,16
MP: 0,86

Hallsta Norra val 2014 (Hallstavik)

S: 48,45 % av rösterna
SD: 16,93
M: 14,71
C: 5,32
V: 4,70
FP (L): 2,60
Roslagens oberoende parti: 3,21
KD: 1,11
MP: 2,10

Hallsta Centrum val 2018 (Hallstavik)

S: 44,62 % av rösterna
SD: 23,53
M: 9,90
C: 5,74
V: 5,16
L: 3,87
Roslagens oberoende parti: 2,15
KD: 2,01
MP: 1,72

Hallsta Norra val 2018 (Hallstavik)

S: 44,14 % av rösterna
SD: 22,85
M: 11,37
C: 6,65
V: 4,84
L: 2,78
Roslagens oberoende parti: 2,06
KD: 1,69
MP: 1,93

Hallstavik centrum
Hallstavik centrum
Hallstavik centrum

Hallstaviks centrum är också en skapelse av socialdemokratisk politik. Det är en mera undermålig variant av det av Socialdemokraterna skapade Vällingby som skulle bli ”modernt”. I stället för att tänka tradition, kultur och hemkänsla gjorde man ett arkitektoniskt experiment som varken arkitekter eller politiker ville bo och leva i. De föredrog radhus eller villor på betryggande avstånd från sitt miljonprogram. Hallstaviks centrum är bara ett av många tragiska exempel på hur illa den kan gå när man låter politiker få fria tyglar att fatta mer eller mindre enväldiga beslut.

Hallstavik har annars en del goda förutsättningar att rätta till alla politiska misstag. Det finns en omgivning i orten och i kommunen som fortfarande är oförstörd och trivsam.

Roslagen är känt för sin lantliga miljö och för att så många stockholmare kommer dit under sommaren. Det finns omkring 25 000 sommarstugor i kommunen och turister ger liv och rörelse under sommarmånaderna. Det som politikerna nu gör med kommunen är att så frön till ytterligare och förvärrade problem som är direkt kopplade till migrationspolitiken. Om det är naivitet eller dumhet som ligger bakom tankarna på att ändra demografin kan man diskutera. När Rinkeby, Rosengård, Angered och andra ”utanförskapsområden” tog emot sina första migranter sådde man frön till de farliga getton vi ser idag. Varför politikerna gör så här mot Sverige och mot den svenska befolkningen är det svårt att få svar på. De tycks inte själva veta utan svamlar om allt från att ”hjälpa flyktingar” till att ”invandringen gör oss rika”. Politikerna vill inte lyssna på personer som vet vilka konsekvenserna av mer mångkultur och forsatta demografiska förändringar blir. Politikerna vägrar att inse vad de ställer till med och inbillar sig att de gör landet eller svenska folket en god gärning när de i själva verket söndrar och splittrar det tillitssamhälle vi tidigare haft.

Hallstavik
Hallstavik
Hallstavik
Hallstavik

Det är positivt att så många i Hallstavik och Norrtälje väljer att överge Socialdemokraterna och andra partier som medverkar i förstörelsen av Sverige. Man kan ändå inte låta bli att förvånas över vilka det är som röstat på Socialdemokraterna och därmed givit dem möjlighet att fortsätta förstöra Hallstavik, Norrtälje och Sverige. Socialdemokraterna fick över 55 procent av rösterna i Hallsta Centrum 2010 och då undrar man hur någon svensk kan rösta på ett parti som vill omvandla landet till ett tredje-världen-liknade territorium. År 2018 fick Sverigedemokraterna över 23 procent i Hallsta Centrum vilket är ett positivt tecken, men långt ifrån tillräckligt för att återställa ordningen.

Det går inte att ändra på en destruktiv politik om man inte röstar på partier som vill ändra på den söndrande politiken. Det går inte heller att belöna partier som skadat landet genom att rösta på dem igen och tro att något ska bli bättre. Det krävs helt nya politiker, en helt ny politik och en helt ny anda om ordningen ska kunna återställas i det land som nu förfaller ganska snabbt, särskilt i vissa orter och dessa orter är oftast socialdemokratiskt styrda. Att rösta på Socialdemokraterna är att legitimera fortsatt vanstyre.

Samma ämne:

Norrtälje, Uppland

Borlänge
Borås
Hagalund, Solna
Hallstahammar
Lysekil
Rinkeby
Sollefteå
Sorsele, Lappland
Söderhamn
Tibro
Upplands Väsby
Uppsala
Vingåker
Vällingby

Annat tankeväckande:

Arkitekturupproret
Ett trasigt folk behöver hitta kompassen
Polisen Peter Springare om brottsutvecklingen
SVT-profilen Christ Forsne kräver att SVT läggs ned
Svenskarna förstår inte allvaret
Gunnar Sandelin om tillståndet i Sverige

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s