Slott och herresäten

Krapperups sätesgård, Höganäs

Krapperups sätesgård ligger i Brunnby socken i Höganäs kommun och är en av de äldsta sätesgårdarna i Skåne. Den första byggnaden tillkom under första delen av 1300-talet  och under samma århundrade byggdes ringmur, porttorn, vallgrav och vindbrygga.

Krapperups slott.

En av Danmarks mest framstående släkter, stormanssläkten Krognos, innehade Krapperup fram till mitten av 1500-talet. Därefter tog släkten Podebusk genom gifte  över slottet och omkring 1570 uppfördes den byggnad som än idag är huvudbyggnaden. Då hade borgen tre våningar och sadeltak och et sex våningar högt torn i sydväst.

År 1667 när Skåne blivit svenskt köptes Krapperup av änkegrevinnan Maria Sophia De la Gardie som gjorde en del restaureringsarbeten som inte kunde slutföras på grund av att Krapperup togs över av kronan i samband med reduktionen. 1702 köpte Jakob Henrik Hildebrand den då eftersatta egendomen och rustade upp den. Peter Gotthard von Kochen köpte slottet 1734 tillammans med sin bror och när brorsonen Christopher tog över gjordes många om- och tillbyggnader som gav slottet det utseende det har idag.

Christopher von Kochens dotter Antoinette ärvde egendomen och genom gifte med Carl Christoffer Gyllenstierna förblev Krapperup i släktens ägo fram till 1967 när Gyllenstiernska Krapperupstiftelsen bildades och tog över ägandeskapet.

Friherre Gustaf Gyllenstierna, som avled 1976, önskade att parken skulle vara öppen för allmänheten och idag kan man gå fritt i området utom på den privata tomten närmast slottet. Vid slottet finns café, konsthall och en liten butik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s