Slott och herresäten

Brahehus, Gränna

Brahehus, Gränna

Brahehus byggdes av riksdrottsen Per Brahe d.y. på 1600-talet. Planen var att det skulle bli ett lustslott, men det blev huvudsakligen ett boende för gäster på besök.

Under stormaktstiden blev Visingsborgs grevskap den största privata egendomen i landet. Kungen gav Per Brahe d.y. stora egendomar som tack för uppdraget att ansvara för den kungliga rättsskipningen.

Brahehus började byggas 1637 och skulle bli ett lustslott. Men planerna ändrades 1645 då slottet istället skulle bli änkesäte åt Per Brahe dy:s hustru Kristina Katarina Stenbock. Efter hennes död 1650 började borgen användas som härbärge åt gäster och främmande sändebud.

Borgen har haft två inredda våningar, en vindsvåning och en källarvåning med välvda rum. Bottenvåningen användes som fatabur och från 1660-talet som kök. Den övre våningen bestod av en stor sal och grevens och grevinnans kammare.

Fasaderna som dekorerades med målningar och inredningen gjordes av Johan Werner d.y.

Per Brahe d.y. avled under hösten 1680 och borgen drogs senare in till kronan efter Karl XI:s reduktion. Efter en brand 1708 började borgen förfalla, men under 1900-talet gjordes flera arbeten med att restaurera borgen.

Från borgen har man en storslagen utsikt mot landskapet nedanför, mot Vättern och mot Visingsö.

Brahehus, Gränna
Brahehus, Gränna
Brahehus, Gränna
Utsikt från Brahehus, Gränna
Utsikt från Brahehus, Gränna
Utsikt från Brahehus, Gränna
Brahehus, Gränna. Idag bor bara duvor här.

Brahehus, Gränna

Brahehus, nu en hög och vacker ruin, belägen 3 km. norr om staden Grenna, på en 89 m. över Vättern uppspringande bergsklint, var fordom ett av de präktiga lustslott, som greve Per Brahe d. y. lät bygga. Det bestod av en hög huvudbyggnad ute å själva klippranden och tvenne fyrkantiga hörntorn, vilka medelst sträckmurar stod i förening med varandra och med huvudbyggnaden. Det hela var antagligen utfört i praktfull renässansstil. Genom reduktionen blev slottet 1685 indraget till kronan, och 1708 förstördes det genom vådeld. Det är av bildat i Dahlberghs ”Suecia antiqua et hodierna”. 

(Nordisk familjebok, Uggleupplagan, 1905)

Samma ämne:

Borgen i Näs, Visingsö

Visingsborgs slott på Visingsö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s