Hantverk

Skånsk allmogekonst, av Per-Axel Hylta

”Skånsk allmogekonst är en bok som kommer att fascinera många. Inte bara samlare och antikintresserade i Skåne, utan alla med intresse för konst och heminredning i hela landet. Läsare med historiskt och kulturhistoriskt intresse får både fakta och anekdoter om ”konsten som gjordes av folket för folket”. Dessa sätts in i sitt rätta sociala och historiska sammanhang. Inredningsintresserade kan använda boken för att få kunskap och kanske ny inspiration. Den är självklar för museer och för alla som helt enkelt tycker att allmogekonst är fint, spännande och viktigt.

Boken presenterar den skånska allmogeskatten i text och nära 200 bilder i stort format, de flesta tagna av fotografen Erik Karlsson. Aldrig tidigare har väl så många skånska konstföremål visats upp i all sin färgprakt och mönsterrikedom som här. 

Författaren Per-Axel Hylta har hela livet ägnat sig åt skånsk allmogekonst och i boken kombinerar han djupt kunnande om föremålen med intresse för människorna bakom dem. Därigenom kan han ge en mångfasetterad bild av det skånska bondesamhället. 

Aktsamhet om det ursprungliga var redan från början naturlig; försiktig rengöring är fortfarande den enda behandling han tillåter.”

Svensk Allmogekonst, av Per-Axel Hylta

– Det är på tiden att den här boken blir skriven. Det ­finns väldigt lite att läsa om sydsvensk allmoge- och folkkonst. Därför är det angeläget att den här boken kommer ut, annars faller saker i glömska. Pelle Hylta har stor erfarenhet och kan mycket om ämnet, säger Knut Knutson, chefsintendent vid och ägare till Uppsala auktionskammare.

Skånsk allmogekonst, av Per-Axel Hylta
Kulturhistoriska Bokförlaget, 2013
Boken kan beställas här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s