Textarkivet

Flykten från folkhemmet, av Katerina Janouch

”Vart ska man ta vägen?” Allt oftare dyker frågan upp på sociala medier, och det är också ett allt vanligare samtalsämne på fester och middagar. Om vi inte kan bo kvar i Sverige, vart tar vi vägen då? Somliga sneglar på Danmark och Norge, andra vill längre bort, kanske till ett bättre klimat, inte bara det mentala men också det fysiska. Man är less på de långa vintrarna, mörkret, regnet och att soltimmarna är få. Det finns idag svenskkolonier i bland annat Portugal, Spanien och Thailand. 

Andra har redan flyttat. Helt eller delvis. Sålt allt. Skrivit ut sig från landet. Klippt banden. Slagit ner sina bopålar i Karibien, på Costa Rica, Bali. Eller i Polen, Ungern… 

”Kanske blir svenskarna de nya iranierna – de intellektuella, smarta och drivna lämnar landet”. Citatet kommer från en svensk entreprenör av den sorten som inte syns särskilt mycket men som verkar desto mer. Han är en av dem som har pengar, fastigheter och ett rikt nätverk inom affärsvärlden och tillhör dem som är viktiga i samhället då deras verksamheter skapar tusentals arbetstillfällen. De senaste åren har han och hans vänner med växande oro noga följt utvecklingen. Han har förberett sin exit – Exit Sverige. 

Men vart ska man ta vägen om man inte har resurser? Om man inte ens har råd eller möjlighet att flytta från sitt bostadsområde som förvandlats till en utanförskapszon där utländska klaner styr? Impulsen att fly från det för inte så länge sedan trygga folkhemmet är ett direkt svar på att Sverige blir allt mer dysfunktionellt, ett resultat av politisk inkompetens och vanvård. ”Flykten från folkhemmet” skildrar Sverige efter riksdagsvalet 2018, ett dysfunktionellt samhälle som allt fler svenskar funderar på att lämna. Det är en fristående fortsättning på succéböckerna ”Bilden av Sverige” och ”Bilden av verkligheten”. 

Flykten från Folkhemmet, av Katerina Janouch

Katerina Janouch kom till Sverige från dåvarande Tjeckoslovaken när hon var tio år gammal. Hennes far var författaren och kärnfysikern Frantisek Janouch som blev medlem i kommunistpartiet när han var 17 år och kom till Sverige med sin familj 1974 för att den politiska situationen i hemlandet var mycket besvärlig.

Katerina pluggade litteratur- och konstvetenskap och gjorde sig i början av 1990-talet känd som rådgivare i samlevnadsfrågor. Hennes första bok kom ut 1993 och sedan dess har hon skrivit många böcker i olika ämnen. Barnböckerna om Ingrid och Ivar har blivit en stor succé och finns i de flesta hem där det finns barn.

I januari 2017 gjorde hon sig känd som samhällsdebattör efter att ha blivit intervjuad i tjeckisk TV. Där fick hon frågor om tillståndet i Sverige och beskrev vårt lands politik som problematisk med utanförskapsområden, gängkriminalitet och sociala problem.

Katerina har skrivit flera böcker där hon kritiserar åsiktskorridoren och på grund av det är hon i praktiken persona non grata i det svenska samhället. Att kritisera maktelitens politik offentligt och framställa makthavarna som oansvariga och dåliga beslutsfattare är farligt i totalitära stater – och i Sverige. Men hon vågar göra det och fortsätter nu med det i den nya boken ”Flykten från Folkhemmet” som kan beställas här. Det är en viktig och läsvärd bok för den som vill förstå vad som händer med vårt land.

Hon kommer också att medverka i den alternativa bokmässan som genomförs den 3 oktober och som man kan följa här. Där kommer även Runar Søgaard, Peter Springare och andra författare och debattörer medverka.

Samma ämne:

Katerina Magasin

Bilden av Sverige, Katerina Janouch

Peter Springare, polis. Om ett stressat våldsmonopol

Runar Søgaard: ”Om allt går åt helvete, så följ inte efter”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s