fornminnen

Gravfältet Sjökullarna, Vallentuna

Här begravdes hövdingarna

Här ligger gravfältet Sjökullarna. På platsen finns drygt 100 gravar från den yngre järnåldern (500-1100 e.Kr). Man ser tre stora gravhögar på rad och det är efter dessa som platsen fått sitt namn. Gravarna hör ihop med byn Vada ett stenkast bort vid kyrkan.

https://kulturbilder.wordpress.com

Vada kyrka

https://kulturbilder.wordpress.com

Gravkullarna

https://kulturbilder.wordpress.com

Gravkullarna

https://kulturbilder.wordpress.com

Gravkullarna

https://kulturbilder.wordpress.com

Gravkullarna

https://kulturbilder.wordpress.com

Utsikt från kullarna mot Vada kyrka

https://kulturbilder.wordpress.com

Gravfältet med kullarna

En mäktig gård

Alldeles intill rinner idag Husån förbi. Under vikingatiden var den en del av  den betydelsefulla Långhundraleden som ledde till de inre delarna av Uppland. Den sträckte sig från Östersjön till Uppsala. Här passerade långväga och värdefulla transporter och stormannagården Vada byggdes för att kontrollera den viktiga sjöfarten.

Gravfältets storlek och de stora gravhögarna visar att det här var en mycket betydelsefull plats under järnåldern. Sjukullarna syntes tydligt från vattnet och byggdes för att imponera på förbipasserande. De berättade tydligt om gårdens makt och rikedomar.

Vad fanns i gravarna?

Det har aldrig gjorts några arkeologiska undersökningar här. Men vad skulle man hitta om man grävde ut någon av de stora högarna? Förmodligen en hövding eller småkung. Före begravningen kremerades han och lades sedan i graven tillsammans med en mängd olika gåvor som tärningar och spelbrickor till brädspel, exklusiva glasbägare och vapen, kanske ett tveeggat svärd. Med på gravbålet kan det också följt djur som häst, hund och ofta en rovfågel för nöjesjakt. Det här speglar en krigararistokrati med spel, drickande och nöjesjakt som tidsfördriv.

Vada eller Husa

På andra sidan ån ligger gården Husa och det finns de som vill koppla ihop gravfältet här med den. Anledningen är att namn som Husa ofta sätts i samband med den framväxande kungamakten under den yngre järnåldern. I det här fallet pekar ändå det mesta på att gravfältet här hör ihop med Vada och inte med Husa: Det är troligt att ån redan då utgjorde en gräns mellan gårdarna. Husa har ett eget gravfält som är mycket mindre än det här. Kyrkan byggdes på den här sidan ån under 1100-talet och det finns runstenar som kan kopplas till Vada. Under 1300-talet vet man också att gården tillhörde Folkungaätten – en av de släkter som kämpade om kungamakten. Om de var släkt med de vikingar som ligger begravda här vet man inte.

(Information från skylt på platsen)

Kategorier:fornminnen

Märkt som:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s