Olika ämnen

Jenny Nyström (1854-1946)

Jenny Nyström föddes i Kalmar 13 juni 1854 och dog i Stockholm 17 januari 1946. Hon utbildade sig till konstnär först vid vid Göteborgs rit- och målarskola. 1873 kom hon till Konstakademien i Stockholm. Hon började tidigt teckna tomtar och när Viktor Rydberg fick se hennes teckningar fick de vara med i boken om ”Lille Viggs äventyr på julafton”. Hon fick också illustrera Rydbergs dikt ”Tomten” 1881 i Ny Illustrerad Tidning., som idag är samlarobjekt. Jenny Nyström fick också stipendium och reste till Paris 1882 och blev framgångsrik med flera konstverk på Paris-salongen 1884 och 1885. Hon illustrerade den första svenska barnboken, Barnkammarens bok som utkom 1882. Hon illustrerade också bland annat:

På Köpingshus: berättelse från Engelbrekts befrielsekrig av Jon Olof Åberg (1883)
Svenska folksagor och äfventyr, utgivna av Albrekt Segerstedt (1884)
Fornnordiska sagor, av Albert Ulrik Bååth (1886)
Den poetiska Eddan, Nils Fredrik Sanders (1893)
Svenska folksagor berättade för barn, utgivna av Fridtjuv Berg (1899)

Hon gifte sig 1887 med Daniel Stoopendal och sonen Curt föddes 1893. Han användes ofta som modell i illustrationer och måleri och blev som vuxen liksom Jenny en känd julkortsillustratör. Curt flyttade till Tjockö utanför Norrtälje och begravdes 1965 i Rådmansö kyrka.

jenny-nystrom-3-vingakerskulla

Vingåkerskulla i högtidsdräkt.
Porträttet visar en ung kvinna iförd sin grannlåtsdräkt med psalmbok och linnekläde i händerna. Livkjolen i rött ylle med ett liv av gult broderat siden hålls samman av ett brett läderbälte med silkesbroderier. Förklädet är av grönt ylle med tvärbårder och nedanför dem finns det några broderade blommor. Det som ser ut som ett linnekläde borde egentligen ha varit vita handskar som var ett viktigt tillbehör till högtidsdräkten. Hucklet av vitt, stärkt tyg visar att det var en gift kvinna.

jenny-nystrom-7-albert-ehrensvärd

Porträtt av landshövding Albert Ehrensvärd
Jenny Nyström målade porträttet av greven, landshövdingen och utrikesministern Albert Ehrensvärd 1890. Han lade märke till Jenny när hon satt och kopierade kända verk i Göteborgs konstmuseum och introducerade henne för en professor vid Konstakademien i Stockholm.
Tavlan tillhör Utrikesdepartementet

jenny-nystrom-9-gustav-vasa

Gustav Vasa som barn inför kung Hans
Jenny Nyström har valt att avbilda den historiska händelsen när Gustav Vasa som nioåring mötte kung Johan eller kung Hans. Hon studerade miljön på Gripsholms slott. Kläderna som personerna  på tavlan bär har hon själv valt ut och i många fall även sytt. Hnnes fästman fick sitta modell i rollen som kungen. Med tavlan vann hon den kungliga medaljen i Konstakademiens elevtävling 1881. Hon delade priset med en annan elev. Med medaljen följde ett stipendium som gav henne möjlighet att resa till Paris för att måla och studera konst.

jenny-nystrom-11-sjalvportratt

Självporträtt
Jenny målade självporträttet under sin tid i Paris 1884. Det skiljer sig från andra kvinnliga konstnärers porträtt från samma tid då man ofta avbildade sig i ateljén med sina verktyg. Detta är inget yrkesporträtt – i stället ger det intryck av att föreställa en ung dam som provar sin nya sidenklänning, hatt och handskar inför en visit. Målningen visade på Vårsalongen i Paris i maj 1884 tillsammans med flera andra av hennes målningar.

jenny-nystrom-16-vi-tva

Vi två. Självporträtt av Jenny och Curt. Målad 1895. Målningen tillhör Göteborgs konstmuseum.

jenny-nystrom-21-syskonen-ygberg

Porträtt av syskonen Ygberg. Målad 1889.

Bilderna har tagits av Kulturbilder och tavlorna finns på Kalmar läns museum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s