fornminnen

Ismantorps borg, Öland

Fornborgarna är några av Ölands mest populära utflyktsmål. Det finns omkring 20 fornborgar som ligger utspridda över ön. De flesta anlades under perioden 300-600 e.Kr. Borgarna uppfördes för att göra det möjligt att vid behov kunna försvara sig bättre i det flacka landskapet på ön och för att i trygghet kunna utöva viktiga ceremonier och hålla ting. Borgarna uppfördes på likartat sätt som ringborgar med höga och breda kalkstensmurar.

https://kulturbilder.wordpress.com

Öland var under 300-talet ett rikt samhälle där invånarna ägnade sig åt fiske, boskapsskötsel och handel. Nära Isamantorps borg låg flera byar där de som byggde borgen bodde. I Rönnerums järnåldersby två kilometer från borgen finns tio husgrunder kvar som tillsammans bildade flera gårdar. 

Ismantorps borg ligger vacker inbäddad i ett av Sveriges största sammanhängande lövskogsområden. Borgen innehåller hela 95 husgrunder som fortfarande är synliga. På dessa husgrunder har det funnits byggnader som gjorde Ismantorp till ett litet samhälle där invånarna bodde eller verkade under vissa perioder.

I början av 2000-talet undersöktes borgen, men endast ett fåtal fynd påträffades. Det var bland annat en pilspets i järn och ett dräktspänne som dateras sig mellan ca 300-600 e.Kr. Man har också hittat ett vikingatida silvermynt som tyder på att människor vistades där även under vikingatiden.

Borgen har nio portar vilket förstärker en teori om den fornnordiska mytologins kult utövades just i den här borgen. Den har använts som militär utbildnings- och övningsplats och en plats där förkristna, hedniska sedvänjor utövades. Mitt i borgen finns en halvcirkelformad stenkonstruktion som kanske har varit den plats därifrån ceremonier leddes och ting hölls. Viktiga tillställningar var dop och bröllop. Även utbildning i allmänhet förekom och var en väsentlig del av samhället för att sprida kunskaper till invånarna.

Borgen är ca 125 meter i diameter. Omkretsen är ca 411 meter. Murens bredd är vid basen ca 6 meter.

https://kulturbilder.wordpress.com

En av vägarna till borgen

https://kulturbilder.wordpress.com

En äldre mur i skogen

https://kulturbilder.wordpress.com

Ismantorps borg

https://kulturbilder.wordpress.comhttps://kulturbilder.wordpress.comhttps://kulturbilder.wordpress.comhttps://kulturbilder.wordpress.comhttps://kulturbilder.wordpress.comhttps://kulturbilder.wordpress.com

https://kulturbilder.wordpress.com

Rester av grunder där hus funnits

https://kulturbilder.wordpress.com

Rester av grunder där hus funnits

ismantorps-borg-oland

Borgen ovanifrån med kvarvarande stengrunder där hus en gång har funnits

Kategorier:fornminnen

Märkt som:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s