fornminnen

Triberga fornborg, Öland

Triberga är en småort på Öland som ligger i Hulterstads socken 14 kilometer sydväst om Mörbylånga. Här bodde i forna tider ölänningar som ägnade sig åt bondeliv och handel. 

På Öland har det bott människor sedan stenåldern en hittad grav från ca 4000 f.Kr. innehöll ett skelett i ryggläge och en flintskrapa som gravgåva bredvid den vänstra armbågen. I Mörbylånga kyrkby finns två kända stenåldersboplatser. På den ena platsen har man funnit 10 slagna flintor och ett slipat yxfragment, på den andra har man hittat 172 fynd. I närheten har man funnit en gravplats.

Ölänningarna har en lång och rik historia vilket många spår visar. Under bronsåldern ökade befolkningen och invånarna ägnade sig åt fiske, djurhållning och röjning av mark. Generation efter generation fortsatte att leva och verka på ön och etablerade sin tids välstånd tack vare det arbete som de och deras förfäder åstadkommit med hårt slit.

Under äldre romersk järnålder förekom livliga handelsförbindelser mellan Öland och danska öarna liksom med norra Tyskland. Det förhållandevis rika Öland blev under folkvandringstiden ansatt från söder och det var under den tiden som fornborgarna började anläggas.

https://kulturbilder.wordpress.com

Ingången

Triberga borg är en av 19 kända ringborgar som byggdes för att ge skydd åt ölänningar vid kristider. Den uppfördes på 300-talet av bönder som byggde den sten för sten. Innanför muren byggdes en 2 meter djup sänka där vatten kunde förvaras.

Borgmuren var ursprungligen omkring fem meter hög och hade en bredd som översteg 5 meter. När invånarna fick höra att misstänkta faror, kanske från det som nu är Tyskland, Polen eller Baltikum, närmade sig ön kunde byborna ta sig till borgen och befinna sig i trygghet tills hoten var över. Under medeltiden kompletterades borgen med en yttermur för att göra den säkrare. I den yttre muren finns två portar, en i norr och en i söder. Diametern på den yttre muren är ca 110 meter.

Av Ölands fornborgar finns fyra med en yttre cirkelformad skyddsmur utanför den huvudsakliga muren. Triberga är en av dem, de övriga är Gråborg, Bårby och Eketorp (den senare ligger två mil söder om Triberga). Dessa fornborgar har i samband med bygget av den yttre muren tagits i bruk igen och blivit mer säkra. Eketorp och Triberga har många likheter när det gäller konstruktionen och bägge borgarna har varit bebodda under längre perioder.

Borgarna i Eketorp, Bårby och Triberga har byggts nära varandra och med utsikt över havet för att kunna ha närhet till hamn och skepp och samtidigt kunna upptäcka annalkande fiender innan de når land. De som uppförde borgarna ville också markera att de hade möjligheter att försvara sig och skydda såväl befolkningen som sina ägodelar. En äldre forntida väg har gått mellan Triberga hamn på östra sidan och Resmo på en västra sidan. Dessutom finns fortfarande spår efter en forntida väg från borgen till tingsplatsen Tingstads flisor och Risinge hamn. Tingen var viktiga samlingsplatser där våra förfäder organiserade livet i samhället på ett ytterst civiliserat och kompetent sätt trots enkla livsvillkor. Borgen användes fram till 1200-talet.

Många av dagens ölänningar är ättlingar till de forntida ölänningarna som kämpade hårt för att överleva och ge varje ny generation kraft att leva vidare.

https://kulturbilder.wordpress.com

https://kulturbilder.wordpress.com

Del av muren

https://kulturbilder.wordpress.com

Vattentäkten

https://kulturbilder.wordpress.com

Del av den idag raserade muren

Kategorier:fornminnen

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s