Olika ämnen

Mordet på Wilma Andersson som tragedi

Mordet på 17-åriga Wilma Andersson från Uddevalla är inte det första mordet på en ung svensk kvinna som varken fått vägledning eller kunnat orientera sig i det idag för många rätt svårbegripliga samhälle som ungdomar tvingas växa upp i.

Mordet har framkallat stor sorg och ilska, inte enbart för att hon blev mördad utan för det bestialiska sätt hon blev mördad på. Delar av hennes styckade kropp hittades i den lägenhet som hon delade med sin pojkvän.

Den 14 november 2019 var den sista dagen Wilma sågs i livet. Efter försvinnandet efterlyste systern henne och därefter började frivilliga söka efter hennes kropp. Missing People  inledde en sökinsats och omkring 3 000 personer deltog i sökandet. Sökinsatsen blev en av de största som genomförts i landet.

Den 22 november häktades pojkvännen och den 29 november hittades hennes avhuggna huvud i en väska i lägenheten.

I den stämningsansökan som lämnades mot den misstänkte står följande att läsa:

den 14 november 2019 uppsåtligen berövat Wilma Andersson livet genom upprepat trubbigt våld, våld som varit av sådan art att det separerat muskelvävnad från hennes kropp och/eller annat våld som inte närmare kan preciseras.

[..] efter att han berövat Wilma Andersson livet enligt åtalspunkten 1, avlägsnat huvudet från Wilma Anderssons kropp och därefter förpackat samt förvarat det i en resväska i sin bostad

[..] har vidare undanskaffat övriga kroppen på en eller flera alltjämt okända platser. [Han] har genom de ovan nämnda gärningarna obehörigen flyttat, skadat och skymfat den avlidna kroppen efter Wilma Andersson.

Vittnen har kunna meddela att det förekom bråk mellan paret den 14 november och det förekommer uppgifter om att pojkvännen behandlat henne illa genom att kontrollera och misshandla henne.

Hur kunde det gå så illa? Många som växer upp idag kommer från skilsmässohem och har inte fått den kärlek, omsorg och vägledning som ungdomar i högre grad får om de har en stabil kärnfamilj bakom sig. Idag ger sig många i lag med vem som helst utan att ta minsta hänsyn till vem de ger sig i lag med eller vilken bakgrund personen har. Mest lättledda är de unga kvinnor inte fått lära sig värdet av att inte ha bråttom och kastar sig i famnen på vem som helst.

En dotter, syster eller vän som uppvaktas av någon måste få hjälp med att avstyra eller godkänna ett nytt förhållande just för att det inte ska uppstå trassel och problem som i värsta fall kan leda till det som drabbade Wilma och har drabbat många andra unga svenska kvinnor. Ett sådant beteende är att ta ansvar och en del av ett civiliserat normsystem.

I Sverige där skilsmässotalen är höga, kulturella normer helt eller delvis avvecklade och där många inte kan fatta bra beslut eftersom de inte har en omgivning som hjälper till med ansvarstagande kommer vi att se många tragedier. Vi kommer dessutom att se ännu fler trasiga familjer när unga kvinnor lockats in i förhållanden av män som gör dem illa och fördärvar deras liv. Än värre kan det bli om de har barn tillsammans.

Det är alldeles givet att många unga har sunda instinkter, sund moral och klarar av att ta ansvar för hur de väljer sin framtid. Det sorgliga är att ungdomar från trasiga familjer inte sällan misslyckas med sina vägval och råkar illa ut för att de lämnats åt sitt öde och tvingas fatta beslut som de inte är kapabla att förstå konsekvenserna av.

Wilma hade säkert kunna växa upp som en bra kvinna och få en bra familj om hon hade valt en svensk helylleman istället för en man som inte ens borde ha fått bosätta sig i vårt land. Vi behöver återgå till urgamla och kulturfrämjande sedvänjor som gällde fram till 1960-talet där man förlovar sig med någon man efter noga övervägande vill bilda familj med. Stabilitet och kvalitet borde vara nyckelord i det här sammanhanget.


Källa: Samnytt

Samma ämne:

Tage Erlanders kungsord

Han halshögg Wilma

Wilma styckades med kökskniv

Mordet på Wilma

Häktad för mordet på Wilma

Tråd på Flashback om mordet på Wilma

Han döms för mordet på Wilma

Mordet i Härnösand

Ett trasig folk behöver hitta kompassen

Från artighetskultur till normlöshet

Vänskap, kärlek, tradition

 

 

 

Kategorier:Olika ämnen

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s