Olika ämnen

Inga jordgubbar till midsommar?

Nu har vi just fått veta att inreseförbudet till EU som coronasmittan har orsakat innebär att gästarbetare som brukar komma hit från avlägsna länder och plocka jordgubbar inte kan komma hit.  Det gör att vi kan bli utan jordgubbar i midsommar sägs det. Normalt brukar gästarbetare komma hit under våren och sätta plantor och när det är dags för att skörda kommer ännu en grupp arbetare hit och plockar bären. Sedan står utlänningar på torg och andra platser och säljer bären till svenskarna.

Även i Finland är odlare oroade över att säsongsarbetare inte kan komma dit och plocka jordgubbar och andra odlade bär. Där sägs det att omkring 15 000 utlänningar behövs för att utföra arbete med bärodlingar.

Det är ju ganska konstigt att varken finländare eller svenskar kan plocka sina jordgubbar själva, något som skulle kunna göras av ungdomar, arbetslösa eller annan inhemsk arbetskraft.

Det är tveksamt om vi förtjänar att äta jordgubbar om vi behöver importera människor från andra delar av världen för att plocka dem.

Bristen på förmåga att utföra arbete med egen arbetskraft gäller inte bara bärodlingar, utan är ett problem i många delar av samhället. Något har gått mycket fel.

Kategorier:Olika ämnen

Märkt som:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s