fornminnen

Runsa fornborg, Upplands Väsby

Runsa fornborg – en befäst stormannagård från järnåldern.

Arkeologiska utgrävningar har visat att Runsa fornborg var mer än en tillfällig reträttplats i orostider. Den var en stormans gård under järnåldern. Höjdläget och de kraftiga murarna gjorde den till en ovanligt befäst gård, det finns bara fyra liknande i hela Uppland. Släkten som bodde här var välbärgad och hade mycket makt och inflytande över den omgivande bygden.

Runsa ligger intill Skarven som var en del av den viktigaste vattenleden mellan Mälaren och det inre av Uppland. Det strategiska läget gjorde förmodligen att man kunde ha kontroll över trafik och handel. Gårdens befästa hamnplats låg sannolikt nere i Lilla Borgviken.

I området finns flera statusfyllda lämningar som vittnar om att läget intill vattenleden varit viktigt ända från forntiden och långt in i historiska tid: gravfältet 1,5 km söderut med bl.a. en storhög, gravfältet nedanför borgen med en av Sveriges största skeppssättningar och Runsa herrgård.

Borgens murar var sammanhållna av timmer. Troligen har det stått någon form av bröstvärn av tätt ställda stockar eller plankor intill murens yttre liv.

Vid den här tiden tycks Mälardalens stormän ha kämpat med varandra om makt och inflytande. Trots den starka befästningen brann borgen minst tre gånger under sin användningstid, kanske i samband med överfall.

Utgrävningar i borgen

Det har varit två mindre arkeologiska utgrävningar här. De första, år 1902, leddes av den välkände arkeologen Oscar Almgren och där deltog också den blivande kungen, Gustav IV Adolf. Då hittade man bl.a. djurben, keramik, vävtyngder, degelfragment och en speltärning. Borgen troddes vara från vikingatid eller tidig medeltid och en del av Sigtunas försvar.

Det motbevisas vid den andra utgrävningen 1992. Den leddes av Michael Olausson från Riksantikvarieämbetet. Han upptäckte att borgen var från 300-500 e.Kr. och varit en befästad stormannagård. Han upptäckte också att platsen varit bebodd innan murarna byggdes. Det var under bronsåldern, 800-400. f.Kr.

Husen

Här har funnits minst åtta hus. De stensatta terasserna där de stått finns fortfarande kvar. Boningshuset har legat på någon av de större husterasserna. I de mindre husen lagade man mat och utförde olika hantverk.

På den större terassen stod en hall – gårdens ”finhus”. Där hölls gästabud, världsliga rådslag och kultiska sammankomster. Det var bara stormannagårdar som hade hallar.

(Information från skylt på platsen, daterad 1998)

https://kulturbilder.wordpress.comhttps://kulturbilder.wordpress.com

https://kulturbilder.wordpress.com

Utsikt från fornborgen

Runsa-fornborg-4b

Runsa som borgen kan ha sett ut när det begav sig. Skiss från skylt på platsen.

Runsa skeppssättning

Skeppssättningen är 56 meter lång och 16 meter bred. Den består av 28 stenar. Intill den finns en mindre skeppssättning och i gravfältet på platsen finns 33 runda stensättningar daterade till 400-500-talet.

https://kulturbilder.wordpress.com

Skeppssättningen

Samma ämne:

Fornborgen Broborg, Knivsta

Torsburgen, Gotland

Tistelkullen i Rimbo

Vallabacken, Simrishamn

Gråborg på Öland

Omberg

Kategorier:fornminnen

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s