Textarkivet

När svenska tillgångar blir handelsvaror på en internationell marknad

Det har egentligen pågått länge. Alldeles för länge och helt utan offentliga debatter. Fasta inhemska värden säljs ut billigt till en finanselit som arbetar globalt. Vi svenskar äger inte längre de fastigheter vi ofta ser och besöker.

När du går in i ett köpcentrum vilket som helst så ägs det ofta av utländska investeringsbolag. I dagarna har det aviserats att hela Vällingby Centrum ska säljas och Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M), som representerar ett parti som gärna säljer ut våra nationella tillgångar till utländska intressen, har aviserat att försäljningen kommer att genomföras nästa år.

2007 sålde Stockholms stad (det vill säga ansvariga politiker) hela tio stadsdelscentrum inklusive Hässelby gård till det brittiska fastighetsbolaget Boultbee för 10,4 miljarder. Vällingby Centrum har över 100 butiker, 20 restauranger, kaféer och en biograf.

Utöver att sälja Vällingby Centrum kommer också att antal fastigheter i Bromma och den nya hotelldelen vid Östermalmshallen att säljas.

I december 2006 köptes Sturegallerian AB i Stockholm av Abu Dhabi Government Investment Authority i Abu Dhabi för cirka 4 miljarder kronor. Sturegallerian förvaltas och drivs av Aberdeen Asset Management. 

Kista galleria ägs idag av Citycon, som äger fastigheter i hela Norden och Estland, och kanadensiska CPP Investment Board.

Täby Centrum ägs av Unibail-Rodamco-Westfield som äger också Solna Centrum, Nacka Forum och Mall of Scandinavia.

mall-of-scandinavia

Mall of Scandinavia ägs av ett internationellt fastighetsbolag

Steen & Strøm som till 56 procent ägs av franska Klépierre äger och driver över 40 köpcentrum i Sverige, Norge och Danmark. Emporia i Malmö är ett av dem.

Skärholmens centrum ägs Boultbee som köpte det 2007 när politiker sålde ut stora fastighetsbestånd till utländska bolag.

Thon Property AB som är en del av den norska koncernen Olav Thon Gruppen äger ett stort antal handelsplatser i Sverige, bland annat Mirum Galleria i Norrköping, Gallerian Strömstad, Sollentuna Centrum, Mitt i City, Karlstad och Etage i Trollhättan.

Det här är bara lite skrap på ytan. Bakom urförsäljningen av fastigheter och företag till utländska intressen har oftast Moderarterna haft ett finger med i spelet eller varit drivande. När det statliga apoteksmonopolet avskaffades 2009 var det regeringen Fredrik Reinfeldt som låg bakom beslutet. Nu gjordes det också möjligt för utländska bolag att köpa upp våra apotek. När våra Apotek blir handelsvaror på den internationella marknaden finns det anledning att vara kritisk. 

Idag har vi fyra apotekskedjor i Sverige.

Apoteksgruppen ägs av internationella Euroapotheca.

Lloyds Apotek ägs av den tyska tyska koncernen Celesio AG.

Apotek Hjärtat ägs av ICA-koncernen.

Kronans Apotek (Kronans Droghandel Apotek AB) ägs internationella Orolia Coroporation.

Apoteket som är den största apotekskedjan ägs av staten.

Ungefär samtidigt blev många läkemedel receptfria vilket underlättade konsumtionen och därmed vinsterna för producenterna, men konsekvenserna av ett ökat läkemedelsintag har egentligen inte diskuterats offentligt.

Att sälja ut Sverige är en del av vissa politikers agenda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s