Textarkivet

Strålskyddsstiftelsen varnar för 5G

Strålskyddsstiftelsen är en insamlingsstiftelse som arbetar för att skydda människor och miljö mot skadliga former av elektromagnetiska fält och elektromagnetisk strålning, exempelvis mikrovågsstrålning från trådlös teknik genom att informera om risker och publicera rekommendationer. Stiftelsen har vetenskaplig forskning, forskares rekommendationer och Europarådets resolution 1815 som utgångspunkt. Stiftelsen verkar för skärpt lagstiftning, stärkt konsumentskydd samt ger rådgivning åt enskilda individer och organisationer.

flicka_somnproblem_wifi__mast_mobil

Forskningen har bland annat visat att elektromagnetisk strålning och mikrovågsstrålning kan orsaka cancer. Strålningen från mobiltelefoner ökar risken för hjärntumörer och andra tumörer i huvudområdet. Det finns också belägg för att strålningen påverkar nervsystemet och hjärnans funktion på kort och lång sikt. Strålning kan orsaka  huvudvärk, sömnproblem, depressioner, ångest och beteendestörningar. Dessa symtom har ökat kraftigt i befolkningen det senaste decenniet.

Samtidigt har strålningen ökat kraftigt. Ytterligare forskning pekar på att strålningen kan påverka immunsystemet och en rad kroppsfunktioner som fertilitet och hjärtrytm. Det finns oroväckande belägg för ökad risk för allvarliga kroniska sjukdomar, inklusive Alzheimers.  Riskerna är störst för barn och foster samt för gamla eller sjuka med försämrat immunförsvar.

Forskare, vetenskapsmän och läkare från 36 länder skickade hösten 2017 en gemensam skrivelse  till EU-kommissionen i vilken de kräver moratorium för utbyggnaden av 5G. De varnar i skrivelsen för ”potentiellt allvarliga hälsokonsekvenser” i form av bland annat neurologiska effekter, infertilitet och cancer pga den ökande strålning som 5G innebär. De pekar också på att det saknas forskning som visar att utbyggnaden inte utgör en fara för människor och miljön. Följderna kan bli ”tragiska och irreversibla”, säger cancerläkaren och forskaren Lennart Hardell.

Uppdatering september 2019: 253 forskare och läkare har nu undertecknat 5G-appellen. Länk Se även en temasida om 5G länk, samt http://www.5gappeal.eu länk.

“Den trådlösa industrin avser att använda teknik som kan ha några mycket allvarliga skadliga följder”, förklarar en av undertecknarna av skrivelsen, Lennart Hardell, cancerläkare och docent vid onkologiska institutionen, medicinska fakulteten, Örebro Universitetet, Örebro.

“Mycket bekymrade över den ökande exponeringen”

“Vetenskapliga undersökningar har sedan många år och i stor omfattning redovisat skadliga effekter för människors hälsa när trådlösa produkter testas ordentligt med hjälp av förhållanden som speglar verkliga exponeringar. Eftersom hälsorisker observerats redan vid i dag vanliga exponeringar är vi mycket bekymrade över att den ökade exponeringen för 5G-strålning kan resultera i tragisk, irreversibel skada.”

5G-utbyggnaden, som är tänkt att öka överföringshastigheten, kommer att pga de extremt höga frekvenserna att kräva att mobilbasstationer sätts upp betydligt tätare än i dag, vid vart 10-12 hus i villaområden, exempelvis på lykt- och elstolpar.

Lär mer på Strålskyddsstiftelsens hemsida.


Samma ämne:

Björn Gillberg: Befolkningsökningen är problemet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s