Orter, städer, landskap

Politikernas drömsamhälle: Rinkeby

Rinkeby är en stadsdel i västra Stockholm som har varit bebodd över tusen år. Själva namnet Rinkeby kan antyda att det i historisk tid funnits en gård där krigare har bott och verkat. Namnet kommer från ordet rinkr som betyder krigare och platsen kan ha varit en del det försvarssystem som fanns i dåtidens Sverige. Bebyggelsenamn som slutar på -by antas vara från vikingatiden eller äldre, men exempelvis namn som slutar på -inge och -sta är ännu äldre.

Under 1300- och 1400-talet fanns fyra gårdar i Rinkeby och här huserade bland andra Mikael, Gisle och Lars. Under 1500-talet odlades råg korn och havre här och på gårdarna hade man djur.

Bonden Jöns Hansson hade i slutet av 1500-talet 20 kor, 8 hästar, 3 ston, 5 kvigor, 5 stutar, 30 får, 12 svin och 28 tunnor utsäde. I hans hushåll fanns tre drängar, tre pigor, en son och en sonhustru. I hela socknen bodde omkring 500 personer. Befolkningen kämpade på trots svårigheter som missväxt och fattigdom under vissa perioder.

År 1905 köpte staten mark i Solna, Spånga, Sollentuna och Järfälla som skulle användas av Stockholms garnison och på grund av det kunde Järvafältet bevara en lantligt prägel med levande jordbruk fram till 1950-talet när militärens närvaro upphörde.

Rinkeby-101

Bostadshus i Rinkeby. Renoverat femtioelva gånger.

På 1960-talet inleddes ett bostadspolitiskt program som fått namnet Miljonprogrammet vilket var en socialdemokratiskt plan för att bygga omkring en miljon bostäder mellan 1965 och 1975. I stora delar av landet uppfördes gigantiska hyreshusområden som i efterhand ser ut att ha byggts för att skapa vantrivsel och tristess. Svenska samhällsplanerare inom den socialdemokratiska nomenklaturan inspirerades bland annat av Östtyskland och Sovjetunionen där stora grå betongkolosser står kvar än idag som minnesmärken över en grotesk socialistisk bostadspolitik.

1965 presenterade stadsbyggnadskontorets Göran Sidenbladh, Igor Dergalin och Josef Stäck en plan för hur Rinkeby och Tensta skulle byggas. Samma personer var involverade även i planerna för andra områden under miljonprogrammet. Socialdemokratiska politiker och arkitekter som villigt erbjöd sina tjänster lade grunden för bostadspolitiska avarter som finns kvar än idag och har förstört stora delar av landet – och fortsätter att göra det.

Rinkeby-100jpg

Bostadshus i Rinkeby

1968 inleddes bygget av det nya Rinkeby. Vem som helst kunde tidigt se att området inte bara var trist och människofientligt. Det handlade om att fösa in människor som boskap och tvinga dem att trängas med varandra tills de starka och de med ekonomiska möjligheter kunde flytta därifrån.

Rinkeby byggdes inte för att normala människor skulle få någonstans att bo utan för att politiker och arkitekter hade fått för sig att så här kunde andra bo. Människor som de såg ner på skulle bo här. Där skulle människor utan krav på sin boendemiljö bo, där skulle människor som inte hade råd att köpa sig ett bättre boende bo, där skulle människor som lätt och snabbt behövde en bostad bo. Det var här man placerade utlänningar i stora antal helt utan hänsyn till övriga boende. Hit kunde vem som helst flytta och så blev det också. Många tvingades bo kvar i decennier för att de inte hade råd eller möjlighet att flytta därifrån. De som planerade Rinkeby och andra liknande områden visade ett tydligt förakt för människor. Det var vanvård att låta människor bo där.

Rinkeby-102

Rinkeby växer och blir större

Många upplevde obehag av att se området förändras så snabbt och fick personligen erfara allehanda kulturproblem, allt från bråk i tvättstugor till hot och misshandel när främlingar inte förstod hur man skulle uppföra sig i Sverige. Den tidiga propagandan för mångkultur gick ut på att vi fick in spännande kulturer som bröt mot det tråkiga svenska och i täten för den propagandan gick statskontrollerad media.

Svenskar som lockats till miljonprogrammets områden kunde med egna ögon se att den förskönade bilden av betong och mångkultur inte stämde med vad de själva fick erfara. Berättelser om vad som pågick började sippra ut när utflyttade svenskar berättade för vänner, arbetskamrater och släktingar hur verkligheten såg ut i Rinkeby och andra områden.

Det var i Rinkeby som den första vågen av tydlig invandringskritik uppstod omkring 1970, men den avfärdades av ansvariga politiker och journalister som själva bodde i trygga helsvenska områden och varken ville eller kunde förstå kritiken.

Det började bli viktigt för makthavarna att inte ge spridning åt någon kritik och där fick Sveriges Television och Sveriges Radio i uppgift att fungera som socialdemokraternas förlängda arm. Mängder av reportage gjordes för att skapa bilden av att invandring är nödvändig och att vi ska vara glada över alla som faktiskt vill komma hit. Kritik mot makthavarnas politik fick lika lite plats i Sverige som den fick i DDR eller Sovjetunionen.

Rinkeby-103

Ovanför trafikleden som går förbi Rinkeby byggs nya bostäder och parkeringshus

Människor som inte uppskattade miljonprogrammet, förfulningen av våra städer och den demografiska förändringen fick aldrig komma till tals. Makthavarna hade bestämt sig för att våra förorter skulle bestå av stora betongkolosser och att invånarna där skulle hämtas främst från Mellanöstern och Afrika. Ingen fick ifrågasätta det och ingen fick veta varför den utvecklingen inte fick ifrågasättas. Den politiska elitens förakt för vanliga människors åsikter var total.

Idag står Rinkeby som en monument över en galen tid, men tyvärr fortsätter galenskaperna när politiker fortsätter att bygga ut Rinkeby och även göra andra liknande områden större.

rinkeby-104

En ny moské byggs vid Rinkeby allé och ska vara klar 2020

Området Rinkeby-Kista som år 2015 hade 48 600 invånare kommer år 2025 ha växt till att ha minst 64 500 invånare. Alla så kallade ”utanförskapsområden” som är stora förtätade områden med befolkning nästan uteslutande av annan etnicitet än svensk ökar kraftigt i antal. Det är medvetna satsningar från främst socialdemokraterna som här har sin viktigaste väljarbas. Socialdemokraterna är överlägset största parti i Rinkeby och i nästan alla andra liknande områden medan Sverigedemokraterna i vissa distrikt bara uppnår någon enstaka procent.

Det framstår idag som en gåta hur någon med vett och vilja kan planera och bygga områden som Rinkeby och sedan fylla husen med migranter från avlägsna kulturer utan att fråga folket om de verkligen vill ha det så här.

Varken skottlossning, överfall, inbrott, rån, sprängningar eller våldtäkter ledde till självkritik från ansvariga politiker, samhällsplanerare och arkitekter som skapade eländet.

Tensta-47T

Del av Tensta

Vad det handlar om är en otäck samhällsplanering som går ut på fortsatt storskalig migration tills svenskarna bara är en liten folkspillra i sitt eget land. Det är bara att titta på hur hela Järvaområdet planeras och hur nya moskéer byggs för att så många av invånarna där är muslimer – som kommer att öka kraftigt i antal på både kort och lång sikt.

En stor moské byggs just nu i centrala Rinkeby och den beräknas bli klar under 2020. Moskén kommer att ligga vid Rinkeby allé och har ritats av arkitekten Johan Celsing som villigt hjälper politikerna att fortsätta sina migrationspolitiska galenskaper.

Rinkeby och andra liknande områden har genomgått många renoveringar till mångmiljardbelopp på grund av slitage och skador. Inga kostnader är stora nog och inga sociala eller andra problem är stora nog för att få makthavarna att ändra uppfattning om deras migrationspolitiska projekt. Över 91 procent av invånarna i Rinkeby har utländsk bakgrund och det ser ut som om politikerna eftersträvar en liknande utveckling för hela Sverige.

Tensta-19T

Del av Tensta

Inte heller alternativmedia gräver i vad som egentligen händer i områden som Rinkeby utan framför i regel bara kritik när det brinner och skjuts där. Att dessa områden expanderar med nya stora bostadshus för ännu fler migranter är det förvånande tyst om. Den demografiska utförsbacken ser ganska brant ut just nu.

Det framstår som mycket tydligt att det politiska etablissemanget tillsammans med samtliga myndigheter är inriktade på att tysta invandringskritik så mycket det går och även i fortsättningen uppmuntra storskalig migration till Sverige. Syftet är att ersätta svenska folket med en ny befolkning som hämtas i första hand från Mellanöstern, Afrika och Asien.

Vi lever i en ond tid där onda makthavare förstör vårt land. De är inte nöjda förrän hela Sverige ser ut som Rinkeby.

Tensta-6

Resultat av socialdemokratisk bostadspolitik

Samma ämne:

Livsfarliga attacker från stenbroar

Arkitekturupproret
Borlänges förfall
Lysekil är en totalt misskött kommun
Politikernas drömsamhälle: Hagalund, Solna
Politikernas drömsamhälle: Rinkeby
Skäggetorp, Linköping
Sollefteå i Ångermanland
Sverige som krigszon
Söderhamn, Hälsingland
Tibro, Västergötland
Upplands Väsby
Uppsala i fritt fall
Vingåker, Södermanland
Vällingby, Stockholm
Ett trasigt folk behöver hitta kompassen
Polisen Peter Springare om brottsutvecklingen
Runar Søgaard oroad över utvecklingen i Sverige

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s