Sevärda platser

Klaksvík, Borðoy, Färöarna

Klaksvík är Färöarnas näst största stad och har omkring 4 600 invånare. Klaksvík ligger på ön Borðoy och är den viktigaste orten för fiskeindustrin.

Ortens historia börjar med bosättningar redan vid vikingatiden. Från början bestod Klaksvík av fyra gårdar som blev fyra byar och växte samman till en stad.

1913 etablerades rederi- och handelsföretaget J. F. Kjølbro som arbetade med fiskeförädling, handel och hantverk. I Klaksvík finns också Föroya Bjór, som är Färöarnas största bryggeri.

Det finns två grundskolor i Klaksvík och de har klasser från första till nionde läsåret. Det finns också en musikskola, en teknisk yrkesskola, en sjömansskola och en hushållarskola. Den senare drivs av husmorsföreningen Klaksvíkar húsmøðrafelag.

2006 öppnades en vägtunnel som gjorde det lättare att ta sig från Klaksvik till Leirvik på östra Eysturoy. Norr om Klaksvik finns också vägtunnlar som är enfiliga där man från den ena riktningen har företräde. I alla enfiliga tunnlar finns det gott om mötesplatser.

En svensk koppling till Färöarna är Aina Cederblom som gav sig ut på äventyrliga båtfärder och med sin båt Rospiggen av misstag hamnade i Klaksvík. Där träffade hon en vän från slöjdseminariet på Nääs slott norr om Göteborg som flyttat till Färöarna och gift sig. Tillsammans startade de en vävskola med syfte att ge kvinnor möjlighet till försörjning samtidigt som de skulle bevara och utveckla lokala vävtraditioner.

https://kulturbilder.wordpress.com

Klaksvík en dimmig dag

https://kulturbilder.wordpress.comhttps://kulturbilder.wordpress.comhttps://kulturbilder.wordpress.comhttps://kulturbilder.wordpress.com

https://kulturbilder.wordpress.com

Välmående villaområde

https://kulturbilder.wordpress.comhttps://kulturbilder.wordpress.com

https://kulturbilder.wordpress.com

Det stora ljusblå huset i mitten är hotell Klaksvík

Läs även: Intryck från Färöarna

Kategorier:Sevärda platser

Märkt som:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s