Olika ämnen

Möklinta gammelgård, Sala

Möklinta ligger i Sala kommun, i Västmanland. 1919 startades Möklinta Hembygdsförening för att väcka intresse för hembygdens historia och kultur. Föreningens stadgar beskriver ändamålen:

att: i allmänhet söka väcka och utbreda kärlek till hembygden; att: uppsöka, samla och vårda föremål från orten till belysande av gångna tiders liv;
att: i övrigt verka för bevarandet av varje spår av äldre tiders kultur samt utbreda kännedom om allt som kan bidraga till ökad insikt om hembygdens forntida och nutida kultur och natur.

svenska kulturbilder

Bengtsgården

Bengtsgården är en byggnad i två våningar och kom ursprungligen från Sunnankil. Den kan vara uppförd i slutet av 1700-talet då den har årtalet 1789 inristad i en takbjälke. Kanske samma år som taket lades. Den finns sedan 1964 på Möklinta gammelgård och används idag som föreningslokal.

svenska kulturbilder

Soldattorpet

svenska kulturbilder

Soldattorpet flyttades från Östervad 1938 och de som bodde i torpet när det användes hette Österberg. När en indelt soldat flyttade ut fick den nya soldaten samma namn som den tidigare. Lutad mot kortsidan av torpet finns en skottavla av järn som användes under 1800-talet för att öva skytte. Den är av gjutjärn och tillverkades i Näs Bruk. På samma sida finns en tavla som beskriver till vem och vilket kompani torpet tillhörde. 1901 beslutades att indelningsverket skulle upphöra och därefter fick vi det moderna värnpliktssystemet.

svenska kulturbilder

Bårstugan

Bårstugan är från 1700-talet och kommer ursprungligen från gården Grannas i Bår. Den flyttades till Möklinta 1921. Den 3 september 1922 invigdes den på sin nuvarande plats och till invigningsfesten kom över 700 personer.

svenska kulturbilder

Loftboden i mitten av bilden

Loftboden flyttades från Sunnankil 1925. Det är en timrad förrådsbyggnad i två våningar. Loftbodar är kända sedan medeltiden och var vanligt förekommande i Bergslagen. De användes ofta som visthus för förvaring av livsmedel. Under somrarna användes de ofta delvis som övernattningsbostäder år pigor och drängar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s