Fornfynd

Guldgubbar

Guldgubbar är små lövtunna guldföremål som tillverkades under vendeltid omkring 500-700-talet. De är vanligtvis omkring 10-18 mm höga och har avbildningar som föreställer enskilda män, enskilda kvinnor, par och även djur som grisar, björnar och hästar. Föremålen är unika för Norden och har bara hittats i södra Sverige, Norge och Danmark. På Bornholm har hela 2 500 guldgubbar med olika motiv hittats.  I Uppåkra i Skåne hittades 120 guldgubbar i anslutning till en byggnad som troligen varit ett kulthus.

De många detaljerna på motiven visar att ett mycket noggrant arbete lags ned på tillverkningen. Motiven på fynd från Sverige och Norge utgörs ofta av en man och en kvinna som omfamnar varandra. Motiven från Bornholm föreställer oftast enskilda personer, för det mesta män men även kvinnor.

Många av figurerna håller i föremål eller uttrycker någon gest med händerna som på sin tid betydde något som vi inte säkert kan tolka idag. Bilder med par kan föreställa bröllopspar och gesterna kan symbolisera löften som avges eller status, andra figurers gester kan vara uttryck för lagars tillämpning eller annat som är av betydelse (för ledarskiktet) i samhället.

Föremålen är mycket detaljrika och man kan se de avbildade människornas klädsel och frisyrer tydligt. Männen hade för det mesta mittbena och håret var bakåtkammat. Inga andra manliga frisyrer förekom utom framåtkammat hår utan mittbena.

Människorna är prydligt klädda och en del av kvinnorna bär smycken som ryggknappsspännen vilket under vendeltid bars av aristokratiska kvinnor. (Källa)

Att det finns ett samband mellan guldgubbarna och dåtidens styresmän finns det skäl att anta. Eftersom de avbildade figurerna är så prydliga kan det finnas en koppling till personer som fått upphöjd status i samhället och en påbjuden rekommendation om hur de ska klä sig, frisera sig och kanske uppföra sig enligt vendeltidens aristokratiska sed.

Guldgubbarna har vanligtvis hittats i stolphål där det funnits stolpar som utgjort stommen till byggnader som haft en betydande funktion på sin tid. Det kan ha varit byggnader som fungerade som andliga, sociala och juridiska centrum.

guldgubbar

guldgubbe-mittbena

Guldgubbe med typisk manlig vendeltida frisyr med mittbena och bakåtkammat hår.

guldgubbe-axess

Man och kvinna. Bröllopspar. (Bild från Axess TV)

Läs mer:

Guldgubbar från Öland

Guldgubbar från Småland

Guldgubbars gestik, Julia Victorin 2013

Wikipedia

Resebetraktelse från Bornholm

Kategorier:Fornfynd

Märkt som:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s