Textarkivet

Boktips! Runstenar i Sverige, Linus Karlén 2018

Det mest kända verket om runstenar är Sveriges runinskrifter där runstenar och runstensfragment från hela Sverige finns dokumenterade. Det är idag ett standardverk för den som är intresserad av runor. Verket används flitigt av arkeologer, runforskare och amatörer som behöver mer information om runstenar, deras historia och tolkning av inskrifterna.

Sedan dess har det kommit ut ett antal böcker om runstenar.

Några av många exempel:
Västergötlands runinskrifter, Hugo Jungner, 1940
Västmanlands runinskrifter, Sven B Jansson, 1964.
Värmlands runinskrifter, Sven B Jansson, 1978.
Runstenar i Södermanland, Snædal & Wachtmeister, 1984
Runstenar i Vallentuna, Vallentuna kulturnämnd, 1991
Roslagens runstenar, Marit Åhlén, 1992,
Skånska runstenar, Lars Magnar Enoksen, 1999.
Runstenar i Uppsala län, Marit Åhlén, 2010

En bok som väckte intresse för att den var så rikligt illustrerad med stora och tydliga bilder var Runresan av Timo Lipitsä (2011). Timo började fotografera runstenar i Sigtuna 2005 och efter att ha kuskat runt på vägar och vandrat i skogar blev slutresultatet en bok om Sigtunas runstenar. Det är en modern bok i stort format (21×28 cm) med tydliga och stora färgbilder. Runstenarnas U-nummer finns angiva tillsammans med inskriftens lydelse (även på engelska). Det är en trevlig bok på 186 sidor, men det saknas övrig information om runstenarna.

runstenar_i_sverige_linus_karlen-1-700

Nu har ytterligare en bok i ämnet utkommit. Den är utgiven av Linus Karlén som år 2015 gav ut boken Inkräktarna som vi då recenserade här.

Karléns nya bok heter Runstenar i Sverige och innehåller bilder av ca 240 runstenar från olika delar av landet. Till bilderna finns också tydliga och förklarande texter med berättelser om varje sten. Det gör att man lättare kan associera till personerna som stenarna restes för och vilka släktingar som reste stenarna.

Boken börjar med Frösöstenen som är den nordligaste runstenen i Sverige. Den ristades år 1050 vid den tid när Jämtland kristnades. Stenen är den äldsta källan där namnet Jämtland finns nämnt. Varje bild i boken blir en betraktelse som man gärna stannar upp vid och reflekterar över. De vackert bearbetade ristningarna tillsammans med texterna bildar en enhet som berättar mycket om våra förfäder. Vi får läsa deras vackra fornnordiska namn; Vidhugse, Särev, Ödis, Gisl, Igulbjörn, Tägn, Vifast, Andvett, Alrik, Gulla, Aslög, Torger och andra fantastiska namn som tyvärr är på väg bort för att ingen eller få intresserar sig för vårt kulturella arv på allvar.

runstenar_i_sverige_linus_karlen-2-700)

På runsten Sö 167 Nyköping finns en avbildning av ett ansikte som ristats in för att skydda stenen eller skrämma bort inkräktare. En ståtlig sten som finns med är Anundshögsstenen i Västmanland som är över tre meter hög. Den vackert huggna Järsbergsstenen som står i Kristinehamn finns med. Den är från 500-talet och en av våra äldsta runstenar. Den rikligt dekorerade Ledbergsstenen i Linköpings kommun finns med och innehåller bilder som sägs föreställa Ragnarök, kanske figurerna är Oden, Fenrisulven och Nagelfar. Olsbrostenen i Falköpings kommun är mycket vackert ristad och den enda stenen i Sverige som omtalar Estland. Gotland finns också representerat med ett antal stenar varav flera är gravhällar. En av många gotländska stenar med fantastiska bilder är Tjängvidestenen där Oden rider på Sleipner ovanför ett skepp med stort segel. De gotländska bildstenarna är unika tidsdokument.

Istabystenen med sina tydliga runor som ristades redan under 600-talet med senurnordiska runor finns också med. Stenen står idag på Historiska museet i Stockholm hittades ursprungligen i Istaby utanför Sölvesborg. Altunastenen från Altuna i Enköping är en av många stenar med vackert ristade figurer. Motiven är från den nordiska gudasagan. Det omsorgsfullt ristade stenblocket Sigurdsristningen på Ramsundsberget i Eskilstuna kommun finns beskrivet med kompletterande uppgifter om Sagan om Sigurd Fafnersbane som ristningen avbildar. Även den kända Rökstenen har en plats i boken liksom den märkliga Sparlösastenen,

Linus Karlén har gjort ett omsorgsfullt arbete och boken är inte bara trevlig i sig den är ett viktigt dokument över ett rikt kulturarv som är eftersatt. Att köpa boken är ett måste för den kulturintresserade svensken. Den är inte bara läsvärd, man kan också berätta för sina nära och kära om vårt kulturarv och dessutom försöka besöka några av platserna där stenarna finns och förflytta sig tusen år bakåt i tiden. En del stenar står helt övergivna och ensamma i skogar där det för tusen år sedan var liv och rörelse och de skulle säkert blir uppmuntrade över att få besök idag.

Titel: Runstenar i Sverige. (Boken innehåller ca 240 utvalda svenska runstenar med fakta, bilder, tolkningar och anekdoter)
Utgivare: Linus Karlén, Lidskälv förlag 2018
Bokens mått: 20×27 cm

runstenar_i_sverige_linus_karlen-1-700

Länkar:
Runstenar i Sverige av Linus Karlén kan beställas här
Inkräktarna, Linus Karlén
Svenska och nordiska namn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s