Slott och herresäten

Salnecke slott, Enköping

Salnecke slott ligger nära Gryta kyrka i Enköpings kommun. Slottet som är från 1640-talet är ett av de bäst bevarade Upplandsslotten från den senare Vasatiden. De förste kände ägaren av en gård på platsen var Karl Ingeborgsson som år 1302 bytte bort gården till Sko kloster. Vid slutet av 1300-talet ägdes den av Bo Jonsson och 1383 skänktes ett markland i Salnecke till Klara kloster i Stockholm. År 1460 kom det i ärkebiskop Jöns Bengtssons (Oxenstierna) ägo för att efter Västerås’ recess bli kronogods.

År 1626 skänkte Gustav II Adolf gården till krigsrådet Filip Sadler och efter hans död förlänades gården till överbergmästaren Grissbach och stannade i släktens ägo till 1730-talet.

Under en tid tillhörde Salnecke den grevliga ätten Spens och på 1830-talet tog släkten Gyllenadler över och gjorde om egendomen till fideikomiss. Släkten Gyllenadler ägde slottet fram till år 2013. Salnecke är idag i privat ägo. Det ägs sedan 2013 av Elisabeth och Lars Norman. Slottet är statligt byggnadsminne, vilket innebär att Länsstyrelsen måste godkänna renoveringar.

Slottet har förekommit i TV-serien Selambs från 1990-talet som handlar om fem syskon som växer upp på en herrgård. 

I en lada intill slottet finns ett café.

svenska kulturbilder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s