Museum

Norska veteranmuseet i Furudal, Rättvik

I byggnaden som tidigare varit såg vid Furudals bruk och idag används som bland annat golfrestaurang finns ett Veteranmuseum med information och utställningar om de norska polistruppernas historia 1943-45. Museet har skapats med hjälp av privatpersoner, företag och myndigheter för att berätta om hur norska polistrupper tränades i Sverige för att kunna göra motstånd mot den tyska ockupationsmakten.

Sverige hjälpte sitt broderfolk att göra motstånd mot de tyska ockupanterna som orsakade stora problem i det norska samhället. Hjälpen från Sverige är okänd för många.

Många föremål som finns i museet kommer från tidigare polisveteraner. Museet vill också bidra till ett folkligt svensk-norskt kulturutbyte.

Varje år sedan 1994 firas här i början av juni Veterandagen med ett norskt kulturprogram.

Efter den tyska ockupationen tvingades 60 000 norrmän på flykt till Sverige. En av dem var Thomas Sell som föddes i Oslo 1923. Hans far var reservofficer och efterlyst av tyskarna, men lyckades hålla sig undan. 1944 kallades Thomas in till Polistrupperna och fick uppdrag vid flera norska förläggningar i Sverige. Polistrupperna hade under krigets sista år byggt upp en styrka på 15 000 man.

I museet finns en byst av Harry Söderman (1902-1956) som i hemlighet var med och byggde upp den norska poliskåren. Södermans insatser under kriget uppskattas så mycket att Veteranföreningen besöker han grav i Nykvarn varje år och lägger ned en krans.

svenska kulturbilder

svenska kulturbildersvenska kulturbilder

svenska kulturbilder

Mannen föreställer en norsk motståndsman under kriget

svenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbilder

svenska kulturbilder

Harry Söderman

svenska kulturbilder

Veterandagen firas en gång varje år

Länkar:

Furudals bruk

Norsk veteranmuseum

Norge under andra världskriget

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s