Olika ämnen

Sverige i höstskrud 2018

Hösten i år har varit ovanligt vacker. Höstdagjämningen inträdde den 23 september och efter en ovanligt varm sommar har vi också fått en brittsommar med förhållandevis varma temperaturer.

Hösten är en av våra fyra årstider och den årstid när det är skördetid. Skördefester hålls årligen på många håll i Sverige och den största skördefesten av alla kan man uppleva i slutet av september varje år på Öland. Det är nu vi får stor tillgång till inhemskt odlade grönsaker och frukter.

Det är också nu vi höststädar och klär oss lite varmare. Det blir mörkare tidigt på kvällarna, kallare på nätterna och i naturen gulnar löven på buskar och träd. Hösten kännetecknas också av att många ger sig ut i skogarna för att plocka svamp.

En av de mest betydande helgerna i det gamla bondesamhället var Mickelsmäss som inföll den 29 september när skörden var bärgad. Mickelsmäss var från början en katolsk hyllningsdag för ärkeängeln Mikael som firats i Rom sedan 400-talet men kom att sammanfalla med en av våra årstidsfester. På flera håll i Sverige hålls marknader i samband med Mickelsmäss.

Hösten är för många uppskattad för naturens egna färgväxlingar och prakt. Här är några foton från den 15 oktober 2018.sverige-i-hostskrud-0sverige-i-hostskrud-1sverige-i-hostskrud-2sverige-i-hostskrud-3sverige-i-hostskrud-4sverige-i-hostskrud-5sverige-i-hostskrud-6sverige-i-hostskrud-7sverige-i-hostskrud-8sverige-i-hostskrud-9sverige-i-hostskrud-10sverige-i-hostskrud-11sverige-i-hostskrud-12sverige-i-hostskrud-13sverige-i-hostskrud-14sverige-i-hostskrud-15sverige-i-hostskrud-16sverige-i-hostskrud-17sverige-i-hostskrud-18sverige-i-hostskrud-19sverige-i-hostskrud-20sverige-i-hostskrud-21sverige-i-hostskrud-22sverige-i-hostskrud-23sverige-i-hostskrud-24sverige-i-hostskrud-25sverige-i-hostskrud-26sverige-i-hostskrud-27sverige-i-hostskrud-28sverige-i-hostskrud-29sverige-i-hostskrud-30sverige-i-hostskrud-31sverige-i-hostskrud-32sverige-i-hostskrud-33sverige-i-hostskrud-34sverige-i-hostskrud-35sverige-i-hostskrud-36sverige-i-hostskrud-37sverige-i-hostskrud-38sverige-i-hostskrud-39sverige-i-hostskrud-99

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s