Småföretag som rekommenderas

Klockargården, Tällberg

Klockargården i pittoreska Tällberg har flera verksamheter som är mycket uppskattade av besökarna. Under sommaren driver man en stor hantverksgård där duktiga hantverkare saluför sina produkter. Hantverksgården håller öppet från midsommar till mitten av augusti och lockar många som vill uppleva en traditionell dalaby. På gården finns också en bagarstuga där man bakar tunnbröd.

Klockargårdens historia börjar 1937 när paret Astrid och August Sandberg köpte en övergiven gård och öppnade en hemslöjdsbutik som fick namnet Klockargården. Klockare kallades förr den som var försångare i kyrkan. Familjen Sandberg och deras fem barn utökade verksamheten och hade under sin storhetstid omkring 10 hemslöjdsbutiker på olika håll i Sverige. 1953 öppnade familjen bageri med kaffestuga och senare en trädgårdsservering med utsikt över Siljan.

1953 köpte familjen en gård som blev hotell 1959. Gården var från 1849 och byggdes om för att passa den nya verksamheten som också skulle ge plats åt handarbetare. Nya byggnadsdelar hämtades från andra delar av Dalarna och efter en ombyggnad i mitten av 1960-talet tog byggnaden den form som idag utgör hotellbyggnaden. År 2002 tog tredje generationen i samma familj över driften och verksamheten ökades ut med fler rum, samlingslokal och egenproducerad underhållning.

Klockargårdens hotellverksamhet har genererat en trofast skara gäster som gärna återkommer. Gården är mycket välskött. Det är rent, fräscht och trevligt. Interiören i allmogestil och alla tavlor av dalakonstnären Stina Sunesson gör hotellet mycket gemytligt. Maten är utomordentlig god och servicen är toppen.

Den som aldrig har varit i Tällberg och tänker sig en övernattning där kan med fördel boka Klockargården.Klockargarden-tallberg-dalarna-1Klockargarden-tallberg-dalarna-2Klockargarden-tallberg-dalarna-6Klockargarden-tallberg-dalarna-8Klockargarden-tallberg-dalarna-9Klockargarden-tallberg-dalarna-10Klockargarden-tallberg-dalarna-11

Se även:

Gustaf Ankarcrona och Hembygdsgården Holen

Konstnären Stina Sunesson

Erkers Marie Persson – konstnär

Intressanta platser – Tällberg

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s