Olika ämnen

Begravningsvapen för Elias Adelstierna (f.1653, d. 1726)

Elias Adelstiernas föräldrar var Nils Eliasson Gavelius och Elisabeth Michelsdotter Fant. Släkten kommer från Gävle och har rådmannen Peder Hansson som stamfader. Peder avled 1612.

Elias var assessor i Exekutionskommissionen och hovkamrerare hos änkedrottningen Hedvig Eleonora. Han var borgmästare i Eskilstuna och blev senare i livet lagman. Elias och hans bror Nils adlades 1708 och erhöll då namnet Adelstierna. Han var gift två gånger men förblev barnlös. Även brodern Nils avled barnlös och släktgrenen dog då ut. Elias Adelstiernas begravningsvapen finns i Munsö kyrka.

svenska kulturbilder

Begravningsvapen är släktvapen som bars under en begravningsprocession för att manifestera minnet av en avliden adelsman. Under vapnet fanns en kort minnestext. Vapnet var skulpterat i trä och målat. Det placerades efter begravningen i den kyrka som den avlidne hade koppling till.

Bruket av begravningsvapen inleddes i slutet av 1500-talet och hade sin storhetstid under 1600-talet för att sedan upphöra. Det var främst adeln som använde sig av dessa vapen och idag ser man dem i många kyrkor.

Kategorier:Olika ämnen

Märkt som:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s