Olika ämnen

Vikingastigen, Lingnåre, Hållnäs, (Tierp)

I Lingnåre, Hållnäs finns en liten stig kallad Vikingastigen som berättar om det vikingatida livet i trakten. Som bonus finns också runsten U 1139 som man kan se på platsen.

svenska kulturbilder

Man följer markeringar längs stigen

Längs stigen finns ett antal skyltar där man kan få upplysning om att det var kvinnorna som på vikingatiden ansvarade för matlagningen. Det var också kvinnan som klippte fåren, kardade ull som spanns till garn och sedan blev kläder.

Vid den här tiden odlades bland annat korn, havre och råg. Man fick också kött och mjölk från kreaturen och ägg från hönsen. Det var vanligt att en vikingatida gård hade får, getter, kor och höns. De hade säkert också hundar och i många fall hästar som var nödvändiga för att kunna förflytta sig långt.

Den viktigaste näringen var fisket, men även jakten hade stor betydelse för att få mat och pälsar. Man hade båtar som man kunde använda för att resa längs kusten och fiska eller upptäcka nya trakter.

Vid Lingnåre gravfält finns ett trettiotal gravar från järnåldern och två av dem är skeppssättningar. I gravarna har man funnit rester efter både män och kvinnor i olika åldrar samt redskap och smycken. Nära Lingnåre ligger Sikhjälma.

svenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbilder

svenska kulturbilder

Skylt på platsen visar hur en vikingatida gård i Hållnäs kan ha sett ut

svenska kulturbilder

Runsten U 1139

Huskarl och Djure, fader och son, reste denna sten efter Djurger, Huskarl broder och Djures son. Och Fasttegn ristade dessa runor.

Mer om Hållnäs:

Det småskaliga jordbrukslandskapet i Hållnäs, Tierp

Fågelsundet, Hållnäs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s