Runstenar och bildstenar

Runstenar Skåne – DR 279 (DK Sk 51)

DR 279 (DK Sk 51), Sjörup, Sjörups gamla kyrka, Sjörups socken, Ljunits härad, Ystad

[+ sa]ksi : sati : st[in] : þasi : huftiR : o[s]biurn : (s)in : fil(a)go ‘ | (t)u-a[s : sun :] | saR : flu : aki : a[t :] ub:sal(u)m : an : ua : maþ : an : u|abn : a(f)þi ‘

Saxi reste denna sten efter Asbjörn, sin släkting, Tokes son. Han flydde inte vid Uppsala utan kämpade så länge han hade vapen.

Daterad till ca 1000-1050. Stenen står vid Sjörups kyrka, men ett fragment av stenen sitter i bron över ån i Skivarp och enligt runinskrifter.net ska runorna på fragmentet vara synliga.

En liknande formulering finns på en runsten i Hällestads kyrka. Det är möjligt att båda dessa stenar är resta efter män som deltagit i det sägenomspunna slaget vid Fyrisvallarna, som skall ha utkämpats på 980-talet. Slaget utkämpades mellan den svenska kungen Erik och hans styrkor och danska trupper anförda av Eriks brorson Styrbjörn den starke. Erik segrade och förvärvade då tillnamnet Segersäll.

Runstenarna DR 295, DR 296, DR 297 och DR 279 berättar om ett slag i Uppsala.

Runstenen stod ursprungligen vid en stenbro ca 200 meter nordost om Sjörups kyrka. I slutet av 1700-talet sprängdes stenen sönder och användes som byggnadsmaterial i en ny stenvalvsbro över Skivarpsån. Fyra fragment togs loss ur bron år 1985, ett fragment kunde inte tas fram på grund av rasrisk och en del har inte återfunnits. Dessa båda fragment har ersatts med kopior i den restaurerade stenen, som 1996 åter flyttades till Sjörup.

svenska kulturbilder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s