Olika ämnen

Begravningsvapen för Gustaf Wilhelm von Gertten (född 1679, död 1754)

På norra korväggen i Kristianopels kyrka, i Karlskrona kommun, hänger ett begravningsvapen för Gustaf Wilhelm von Gertten. Han föddes i Narva 1679 och gjorde liksom många andra adelsmän på sin tid karriär inom det militära. För Gustafs del var det flottan som blev alternativet och karriären inledde han som Archlimästare vid flottan i Karlskrona 1693, då han var 14 år gammal. En Archlimästares uppgift var att ansvara för ett antal kanoner som skulle laddas och riktas. Karriären fortsatte han som Kadett vid Holländska Flottan 1694, Under-Löjtnant år 1700 och senare Kommendör 1715 och Vice Amiral 1736.

Gertten var med i sjöslaget år 1715 där han kommenderade skeppet Nordstjernan som tillsammans med skeppen Hedvig Sophia, Nordstjernan, Södermanland och Göteborg samt två fregatter skulle hindra från England inköpta fartyg att nå ryska hamnar. Vid Femern blev eskadern tagen av en överlägsen dansk styrka. Gertten visade stor tapperhet men hamnade i dansk fångenskap.

Efter kriget erhöll Gertten nya titlar och 1738 blev han Amiral. Han begravdes i kyrkan i Kristianopel.

kristianopel-kyrka-1x

Begravningsvapen är släktvapen som bars under en begravningsprocession för att manifestera minnet av en avliden adelsman. Under vapnet fanns en kort minnestext. Vapnet var skulpterat i trä och målat. Det placerades efter begravningen i den kyrka som den avlidne hade koppling till.

Bruket av begravningsvapen inleddes i slutet av 1500-talet och hade sin storhetstid under 1600-talet för att sedan upphöra. Det var främst adeln som använde sig av dessa vapen och idag ser man dem i många kyrkor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s