Olika ämnen

Kånna högar, gravfält i Ljungby

Första gången man ser de många märkligt formade kullarna är det lätt att fråga sig hur de har uppkommit. De är gravhögar som åstadkommits av människor under hednisk tid.

Dessa kullar finns i Lagadalen i Finnveden – ett av flera små land i järnålderns Småland. Landen formades under tiden 400-1050 e. Kr.; gårdarna samlades i byar, odlingsmarkerna ökade och en social skiktning i samhället ägde rum. Även gravskicket förändrades, särskilt i Finnveden; högen var den i stort sett allenarådande gravformen.

svenska kulturbilder

Kånna högar är ett av Småland största gravfält. På Kånna högar finns nära 300 gravar – 230 är högar anlagda under 500-1000-talet. Från den äldre delen av järnåldern, (500 f.Kr. – 500 e.Kr.) härrör två domarringar, 30 resta stenar, två treuddar och 15 stensättningar. På höjden finns även ett röse från bronsåldern (1800-500 f.Kr.) och en järnåldersdös från äldre järnålder. Den består av kantställda hällar och en takhäll. Förutom här i Finnveden finns gravformen endast i Halland.

Kånna högar består mestadels av brandgravar, där de döda fått med sig allehanda gåvor – det var en tvåtusenårig hednisk tradition.

(Text delvis från skylt på platsen)

1 reply »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s