Olika ämnen

Vallabacken, Simrishamn

Skåne är en borgtät provins med fler än 150 borgar från medeltid och renässans. Borgbyggandet har ”gamla” traditioner, redan under yngre järnålder byggdes enkla tillflyktsborgar – fornborgar. Under 900-talet kom de första offensiva borgarna, trelleborgarna, med militär bemanning. Under vikingatiden uppfördes också enkla försvarsvallar vid en del handelsplatser. Under 1100-talet infördes kavalleriet.

svenska kulturbildersvenska kulturbilder

Vallabacken är idag en 40 meter i diameter stor ruinkulle efter en cirkelrund försvarsanläggning. Vid en undersökning 1913 påträffades krukskärvor, knivar, delar av en båt samt en mängd tegelstenar. Undersökningen gav inga uppgifter om borgens ålder. Troligen uppfördes den på 1100- eller 1200-talen, kanske av släkten Galen som hade mark i Vitaby.

Borgen låg ursprungligen inom en stor samlad gårdstoft i Grevlunda by, ”lunden vid gravarna” – det vikingatida gravfältet uppe på backen, på andra sidan vägen. Kanske var en vikingatida huvudgård föregångare till borgen. Sägnen berättar, att borgen uppfördes av greve Lund, begravd i en kulle inte långt därifrån.

Vid en arkeologisk undersökning 2001 tolkades anläggningen som en ”motte”, en av människor uppförd kulle. Den kallmurade gråstensmuren är en grundmur, ursprungligen anlagd i kärrmark. Muren var då täckt med grus. Ovanpå fanns en ringmur, vilken omgav borggården med ett kraftigt stenhus. Upp- och nedströms bäcken här intill fanns stora dammvallar, varför vattnet möjligen kunde höjas så att borgen tidvis låg i en liten sjö.

”Mottes” eller mottar är vanliga i England och Frankrike, men i Sverige är Vallabacken hittills den enda kända.

(Text från skylt på platsen)

Kategorier:Olika ämnen

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s