Sevärda platser

Stockholms norra skärgård – Fejan

Ön Fejan ligger i Stockholms norra skärgård öster om Tjockö. Fejan befolkades först 1856 när två markägare från Tjockö slog sig ned där. Tjockö har varit bebott sedan 1500-talet och år 1840 fanns 167 bofasta personer på ön.

När en koleraepidemi drabbade Europa i slutet av 1800-talet satte man upp en karantänstation på Fejan för att hindra vidare spridning av kolera till Sverige. Fartyg från Ryssland och Finland fick ligga utanför Fejan som vid ett tillfälle år 1894 hade 196 fartyg med 3 000 personer i karantän. Sångsällskapet Orphei Drängar fick sitta i karantän på Fejan efter att en passagerare på ångaren von Döbeln drabbats av kolera och avlidit. OD hade besökt St. Petersburg och för att hindra koleraspridning fick de sitta i karantän några veckor. Sommaren 1894 dog fyra personer på Fejan i Kolera, men sjukdomen nådde inte Stockholm.

De gamla tegelbyggnaden på ön uppfördes 1906. En informationsskylt beskriver byggnadens historia:

Den här stora byggnaden helt i tegel och plåt uppfördes så sent som 1906. Dr Waller kämpade länge under sin period som karantänläkare med att få Medicinalstyrelsen att upplåta ett nytt och större sjukhus. Wasa räckte inte till åt både sjuka och friska menade Waller år 1895.

När andra vågen kolera hotade Sverige i början av 1900-talet, så togs beslut om att uppföra ett nytt karantänsjukhus. Byggnaden fick då namnet von Döbeln efter det berömda ångfartyg med samma namn där Thomas Bleiben och Orphei Drängar fanns med ombord.

12 år senare. år 1918 ordinerades Dr Näslund till Fejan för att ta emot kolerafall och hindra sjukdomen från att på nytt hota Stockholm och Sverige från en ny epidemi. Omkring 2 300 personer undersöks detta år mellan 15 juli – 23 december, 3 fall av kolera hittas och endast en person avlider.

Efter denna period står von Döbeln tom, det är inte förrän efter andra världskriget som byggnaden skulle komma till användning igen. Det var när Sovjetunionen anföll Estland och många ester var tvungna att fly sitt land. Fejan användes då som genomgångsläger för dessa krigsflyktingar.

På 1960-talet tog sjövärnskåren och militären byggnaden von Döbeln och bredrev seglarläger och utbildning för ungdomar fram till 1970-talet, då verksamheten lades ned och von Döbeln blev tom igen.

Byggnaden ägs sedan 1994 av Skärgårdsstiftelsen tillsammans med Fortifikationsverket. Skärgårdsstiftelsen har hand om driften och Fortifikationsverket äger marken runtom.

Idag är det gamla karantänsjukhuset och militäranläggningen stängd och det finns ingen öppen ingång till byggnaden. Även om det säkert lockar att ta sig in i byggnaden så är detta inget att rekommendera Det finns mängder av krossat glas, huggormar och annat riskfyllt att ta skada av på insidan.

När Skärgårdsstiftelsen började ställa i ordning mark och byggnader, skapa en gästhamn för seglare och ge plats för en krog var vägen öppen för att Fejan skulle börja ta emot turister. Det gamla karantänsjukhuset Wasa som uppfördes 1892 är numera vandrarhem.

Fejan har bara några få fastboende och en av dem är familjen som driver Sjöbloms fisk där man kan köpa rökt fisk. På Fejan fanns en krog som brann ned år 2015, men ska byggas upp igen och bli klar till sommaren 2019.

svenska kulturbildersvenska kulturbilder

svenska kulturbilder

von Döbeln, idag övergivet

svenska kulturbilder

Wasa, idag vandrarhem

svenska kulturbilder

Gästhamnen

svenska kulturbilder

svenska kulturbilder

Man kan hyra kajak i hamnen

svenska kulturbilder

Gästhamnen till vänster, ångbåtsbryggan till höger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s