Sevärda platser

Stockholms skärgård – Sandhamn

Sandhamn är en ö i yttre Stockholms skärgård som ligger i Värmdö kommun. Namnet är sammansatt av önamnet Sandön och hamn. Sandön (Swea Sandhø 1288, Swenske Sandön 1507) är i sin tur sammansatt av sand och ö, den sandiga ön. Benämningen Swea och Swenske före namnet skrevs för att inte förväxla ön med Sandö i Åbolands skärgård i Finland.

Sandhamn var under 1500-talet betesholme för Eknö hemman. (Eknö ligger  nordväst om Sandhamn och har varit bebott sedan 1200-talet. Ön drabbades liksom många andra öar i skärgården av ryssarnas härjningar när de år 1719 skövlade och brände ned hus längs svenska östkusten. På Eknö brändes alla hus ned.) I hamnen ankrade fartyg som väntade på bättre väder eller vind för att kunna ta sig vidare. Gustav Vasas flotta ankrade i hamnen i väntan på att ge sig in i strid mot Kristian II, även känd som Kristian Tyrann.

Omkring år 1670 öppnades en tullstation på ön och kring den växte en bofast befolkning fram. Även Sandhamn drabbades av ryssarnas härjningar 1719 och all bebyggelse på ön brändes ned. Men svenskarna byggde upp en ny bebyggelse på kort tid och snart var tullverksamheten åter igång. År 1880 hade Sandhamn 300 bofasta invånare och när ångbåtarna började trafikera skärgården kom sommargäster och turister. Redan 1897 byggde Kungliga Svenska Segelsällskapet ett klubbhus på ön och det används idag som hotell och konferenslokaler.

Sandhamn växte som en knutpunkt för seglare och ön har fungerat som hamn vid många kappseglingar.

(Den som vill vetta mer om Sandhamns historia bör läsa ”Från ett fönsterbord mot havet”, av Lennart Jarnhammar.)

Sandhamn är idag ett av de mest populära utflyktsmålen i skärgården dit flera hundra turister anländer varje dag under högsäsong. I skärgården finns mängder av öar som är välskötta, har en bofast befolkning och hyfsad service i form av matställen, möjligheter till övernattning och rekreation som vandring längs naturstigar eller cykling längs vägar. Sandhamn har mer än det, men är en avfolkningsö som lever upp under turistsäsongen. År 2010 hade Sandhamn 85 bofasta invånare men när befolkningen var större fanns även en skola här. I det lilla muséet kan man se en bild från en skolklass av äldre datum, kanske i början av 1900-talet.

Man kan bada, vandra, cykla och bara betrakta det som ön bjuder på. Man kan äta gott, shoppa lite och koppla av. Man kan vandra i de små gränderna nära hamnen och man kan gå upp på Kvarnberget och betrakta utsikten.

Nära Sandhamns värdshus finns en skulptur som föreställer konstnären Axel Sjöberg som skildrat Sandhamn. Skulpturen är gjord av Carl Eldh. Axel Sjöbergs gärning som skildrare av Stockholms skärgård förtjänar en särskild påminnelse.

svenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbilder

svenska kulturbilder

Lång kö till uteserveringen på Sandhamns värdshus

svenska kulturbilder

svenska kulturbilder

Det finns flera butiker på ön

svenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbilder

svenska kulturbilder

Utsikt från Kvarnberget

svenska kulturbilder

Utsikt från Kvarnberget

svenska kulturbilder

Axel Sjöberg

svenska kulturbilder

Ett trivsamt litet museum berättar om Sandhamns historia

stockholms-skargard-sandhamn-370-skola

Skolklass från början av 1900-talet

svenska kulturbilder

Sands hotell

Mer skärgård:

Stockholms norra skärgård – Fejan

Stockholms norra skärgård – Lidö

Stockholms skärgård – Möja

Stockholms skärgård – Sandhamn

Stockholms skärgård – Grinda

Stockholms mellersta skärgård – Gällnö

Stockholms södra skärgård – Utö

Stockholms södra skärgård – Ornö


Boktips! Brända hemman. Roslagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s