Sevärda platser

Stockholms skärgård – Möja

Ön Möja ligger långt ut i mellersta delen av Stockholms skärgård. Kring Möja finns ett antal småöar som tillhör ögruppen Möja och söder om Möja ligger Södermöja. Mellan öarna finns sundet Möja ström. Möja tillhör Värmdö kommun.

Möja har varit bebott sedan vikingatiden och på 1200-talet kallades ön ”Myghi” i kung Valdemars seglingsbeskrivning. År 1543 nämndes Möja i en jordebok då det fanns elva gårdar med säte i Berg, Löka, Ramsmora, Långvik och Södermöja.

Namnet Möja kan vara sprunget ur dialektordet moge, muga ”hög, massa” som avser ett högt och avrundat berg mellan byarna Berg och Löka. Liksom på andra öar i skärgården var fiske den dominerade näringen, följt av viss djurhållning och odling.

De bofasta öborna drabbades hårt när ryssarna år 1719 härjade längs svenska kusten. Ryssarna brände ned alla byggnader på ön utom ett kapell i Berg och använde ön som läger för sina vidare härjningar.

Sedan medeltiden har man fiskat och sedan rott eller seglat till Stockholm för att sälja sin fisk eller byta mot andra varor. Ända fram till 1980-talet var fisket huvudnäringen på ön. Idag finns det endast en fiskare kvar. Möja var tidigare känt för sina stora jordgubbsodlingar och man skeppade sina varor till Stockholm där man sålde dem på marknader.

Bebyggelsen på Möja är främst koncentrerad till Långvik, Ramsmora, Löka, Berg och Hamn. Berg är Möjas centralort och här finns restauranger, museum, gästhamn, kyrkan och turistbyrån.

Evert Taube satt på det nu nedlagda Pensionat Strandvik på Södermöja och läts sig inspireras av omgivningen när han skrev ”Det går en dans på Sunnanö”. På Byholmen bodde under flera somrar Jules Sylvain som är kompositör till exempelvis ”Dansen går på alla bryggorna” och ”Med en enkel tulipan”. På 1970-talet var Möja känt för att stora grupper ungdomar från Stockholm åkte till dansbanan och firade midsommar.

Möja är även känt för att konstnären Roland Svensson under längre tid vistades på Stora Tornö utanför Långvik. År 2014 öppnades ett museum tillägnat honom i Ramsmora.

På Möja bor idag ungefär 250 bofasta personer. Många boende arbetar som hantverkare eller inom turistnäringen. Möja besöks av seglare, barnfamiljer och personer som vill uppleva öns natur. Man kan hyra cykel eller vandra, men det finns inga barnvänliga badstränder som är tillgängliga. Antingen finns de på privat mark eller så hänvisas man till klippbad.

Det finns skola, vårdcentral och dagliga förbindelser till och från Möja, vilket gör att det är fullt möjligt att bosätta sig på ön för den som vill lämna storstaden bakom sig. Då kan man bli en del av alla dem som arbetar för att bevara och återställa det gamla odlingslandskapet och hjälpa till att hålla skärgården levande.

moja-skargarden-100x-bergmoja-skargarden-101x-bergmoja-skargarden-102x-bergmoja-skargarden-103-bergmoja-skargarden-104-bergmoja-skargarden-105-moja-hamnbarmoja-skargarden-106-moja-hamnbarmoja-skargarden-108moja-skargarden-109-moja-vardshusmoja-skargarden-110moja-skargarden-111moja-skargarden-112-moja-gasthamnmoja-skargarden-113-bergmoja-skargarden-114

Mer skärgård:

Stockholms norra skärgård – Fejan

Stockholms norra skärgård – Lidö

Stockholms skärgård – Möja

Stockholms skärgård – Sandhamn

Stockholms skärgård – Grinda

Stockholms mellersta skärgård – Gällnö

Stockholms södra skärgård – Utö

Stockholms södra skärgård – Ornö


Boktips! Brända hemman. Roslagen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s