Olika ämnen

Stenhusholmen, Ljungby

På Stenhusholmen ligger en ruin efter en medeltida sätesgård. Den byggdes av Gustav Olofsson Stenbock på 1400-talet.

Stenbocks sätesgård

På denna holme uppfördes under medeltidens senare del, precis som namnet anger, ett stenhus. Orsaken var att riksrådet Gustav Stenbock på 1460-talet samlade ihop alla gårdarna i Tofta by och förlade sin sätesgård, Toftaholm, hit. Tidigare hade Tofta varit en by med 2 krono-, 3 kloster- och 3 frälsegårdar. Nu brukades alla byns ägor under riksrådets sätegård.

svenska kulturbilder

Ett kraftigt stenhus

Den medeltida sätegården byggdes som ett kraftigt stenhus på denna holme. Stenhuset fungerade både i försvarssyfte och som maktsymbol för riksrådet gentemot hans underlydande, bönderna. Hur stenhuset sett ut är svårt att avgöra, men av de omfattande rasmassorna att döma har byggnaden haft en betydande höjd. Här kunde gårdens herre sitta trygg i oroliga tider.

Borgen överges

Borgens betydelse minskade med tiden och 1685 anges det på en karta över Sunnerbo att det på holmen finns ”ett gammalt stenhus förstörte”. Sätesgården Toftaholm hade då flyttat in på fastlandet till sin nuvarande plats.

En hemlig gång?

Enligt traditionen löper en lönngång under sjöbotten mellan stenhuset Loch en av gårdens flyglar på fastlandet. Genom den ska Gustav Vasa en gång ha flytt och därvid tappat två guldringar. Traditionen är inte bekräftad.

(Text från skylt på platsen)

Stenhusholmen ligger i Dörarp socken i Ljungby kommun i Småland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s