Sevärda platser

Stockholms skärgård – Grinda

Ön Grinda i Stockholms skärgård ligger söder om Ljusterö och tillhör Värmdö kommun. Grinda var bebott åtminstone sedan 1500-talet, sannolikt även tidigare.

År 1593 hade Grinda en bofast befolkning, vilket framgår av uppgifter om en skattebonde i skattelängderna. Rätten att ta ut skatt från Grinda gick år 1606 till adelsmannen Erik Johansson-Tegel, som var son till Erik XIV:s rådgivare Jöran Persson. När amiral Claes Fleming senare fick skatterätten till Grinda pantsatte han den för att finansiera sin dotters  bröllop.

Under medeltiden tillhörde Grinda Värmdö skeppslag och var en del av folklandet Roden, som idag är Roslagen.

Sommaren 1719 invaderades Stockholms skärgård av en 26 000 man stark rysk flotta som brände kyrkor och plundrade gårdar på öarna. Grinda kan ha klarat sig från dessa plundringar.

När skärgårdsbönderna under 1700-talet rodde eller seglade till Stockholm för att sälja sina produkter på marknader rastade man längs vägen. På det sättet uppstod sjökrogar längs färdvägen  och på Grinda uppfördes en krog 1771. Den byggdes då alldeles nära ångbåtsbryggan på södra Grinda och idag kan man se resterna av krogens grund.

Bönderna i skärgården slet hårt för att överleva vardagen. De odlade, höll boskap och fiskade. Fisk var den viktigaste inkomsten och på marknaderna bytte man fisk mot andra varor.

Under 1800-talet var det många familjer från Stockholm som flyttade från storstadens stress och larm till öar i skärgården. Där bodde familjen medan den eller de som försörjde familjen kunde pendla till sitt arbete i Stockholm. Det var då som skärgården fick ett större antal sommargäster.

Redan år 1888 fanns det 222 bryggor i Stockholms skärgård som trafikerades av ångbåtar och antalet sommargäster på öarna var omkring 7 000. År 1897 hade sommargästernas antal ökat till 13 000 och det fanns omkring 450 bryggor som trafikerades.

De fastboende skärgårdsbönderna kunde tjäna en extra slant genom att hyra ut till stockholmare.

År 1905 köpte Nobelstiftelsens första direktör, häradshövding Santesson, Grinda. Han uppförde den ståtliga villan som idag är Grinda Värdshus. När han flyttade ut till Grinda på våren tog han med sig personal som skulle sköta om huset och trädgården.

År 1944 köpte Stockholms stad Grinda och ön blev värd för flickscouter och en sommarlovskoloni startades för flickor. När svenska folket fick semester (två veckors semester från 1939) så lät man bygga semesteranläggningar på ett antal öar. På Grinda byggdes två stugbyar och en tältplats och den stora villan blev pensionat.

När alltfler arbetarfamiljer från Stockholm upptäckte Grinda som semestermål har sedan dess Grinda fortsatt att vara ett populärt utflyktsmål, särskilt för barnfamiljer.

Under 1950-talet upphörde jordbruket på ön efter att den sista jordbrukande familjen flyttat. Landskapet växte då igen, men när Skärgårdsstiftelsen tog över Grinda år 1998 inleddes en period av upprustning med djurhållning och vård av de gamla kulturmarkerna. Mitt på Grinda finns nu betesdjur och naturvårdare som sköter om lantbruket. På ön finns getter, kor, hästar, höns och grisar.

Idag är Grinda ett naturreservat som ägs och drivs av Skärgårdsstiftelsen.

grinda-skargarden-100grinda-skargarden-110grinda-skargarden-120grinda-skargarden-130grinda-skargarden-140grinda-skargarden-150grinda-skargarden-160

grinda-skargarden-170-grinda-vardshus-2

Värdshuset

grinda-skargarden-171-grinda-vardshusgrinda-skargarden-180-grinda-gasthamn

grinda-skargarden-190-grinda-gasthamn

Gästhamnen

grinda-skargarden-200-grinda-gasthamn

Hamnkontor och butik

grinda-skargarden-210-helikopter

Spännande när en helikopter kommer

grinda-skargarden-230

I lanthandeln kan man köpa souvenirer i form av kepsar, tröjor och annat

grinda-skargarden-250

Mellan 500 och 2000 personer besöker Grinda varje dag under högsäsong

grinda-skargarden-300

På ön finns flera informativa skyltar om Grindas historia och nutid

Mer skärgård:

Stockholms norra skärgård – Fejan

Stockholms norra skärgård – Lidö

Stockholms skärgård – Möja

Stockholms skärgård – Sandhamn

Stockholms skärgård – Grinda

Stockholms mellersta skärgård – Gällnö

Stockholms södra skärgård – Utö

Stockholms södra skärgård – Ornö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s