Olika ämnen

Ottarshögen, Vendel, Tierp

Ottarshögen byggdes under 500 talets första hälft och är den äldsta kända storhögen i Mälardalen. Namnet på graven är gammalt och har kopplats till kung Ottar Vendelkråka, omnämnd i det isländska Ynglingatal från 900-talet. Vi vet inte vem graven gjordes för, men det var en mäktig man. Han härskade över Vendelbygden och någonstans här i närheten låg också hans gård.

vendel-58-ottarshogen-tierp-2

På 1910-talet grävdes delar av högen ut och längst ner i en grop under ett röse hittades resterna av gravbålet. En mängd tvättade brända ben hade lagts i en träspann med bronsband som bar spår av förgyllning. Benen kom från offrade djur samt från en man och en kvinna. Minst två hundar, delar av lamm, ko, gris och en katt hittades också i graven. Då kvinnoföremål saknades i graven var hon förmodligen en offrad träl. Fynden återspeglar en man med hög status. Runt halsen bar han ett guldmynt, präglat för kejsar Basiliscus i Konstantinopel 476-477. Från fjärran land kom också glaskärlet med slipade ovaler. Bland båtresterna fanns även sköldnitar av brons och föremål av ben: en kam med fodral, en sked och 43 spelpjäser.

Betydligt fler har begravts här och samtidigt med Ottarshögen undersöktes elva gravar på andra sidan vägen. De daterades till 400-700 e.Kr. och även de var brandgravar efter mäktiga män och kvinnor. Gravfältet användes troligen in på 1000-talet – treudden på andra sidan vägen kan vara bland de yngsta gravarna.

Ottarshögen är 40 meter i diameter och 8 meter hög. Ottar var son till Egil och far till Adil som man tror ligger begravd i Gamla Uppsala.

(Text från skyltar på platsen)

Mer från Vendel:

Hjälm från Vendel

Hjälm från Vendel (550-600 e.Kr)

Vendeltidsmuseet, Tierp

Vendelvanten, Vendel, Tierp

Vendels kyrka, Vendel, Tierp

Ottarshögen, Vendel, Tierp

Spjutspetsar från Vendel.

Vendeltida betsel från Vendel i Uppland

Boktips! Tierp tar tillvara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s