Runstenar och bildstenar

Runstenar Uppland – U 1004

U 1004, Frötuna, Rasbo socken, Rasbo härad, Uppsala

Runsten, som är en bildsten, hittades 1874 i samband med arbete på en åker. Man hittade ett trettiotal bautastener och bland dem fanns denna sten med en inhuggen djurfigur. Djurfiguren liknade en figur som finns på runristning U 548.

Stenen har troligen stått på ett bygravfält tillsammans med de funna bautastenarna. Medan bautasternarna togs till användning vid brobyggen och liknande så lades bildstenen upp i ett odlingsröse och glömdes bort.

U1004-2-e.jpg

På 1920-talet hittades nya bautastener i samband med odlingsarbete och röjning av åker och då hittades även den bortglömda bildstenen. Den flyttades då till sin nuvarande plats i Frötuna park.

Ur Upplands runinskrifter: ”Ristningen består uteslutande av en figurframställning: ett fyrfotadjur sett från sidan och över dess rygg och kors. Djuret har smalt, långsträckt huvud med markerat munveck, runt öga, tillbakaböjda långa horn eller öron, långsträckt kropp, svans som går i en rund cirkel under bakbenet och efter tudelning omfattar bakkroppen i en klyka. Benen, med två tår, äro med spiraler infogade i kroppen. Benens läge tyder på att ristaren har velat framställa djuret i hastig rörelse, i språng.”

Stenen kan vara ristad av Åsmund Kåresson som också ristat U 884 och U 1012. Han har även ristat U 1003.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s