Runstenar och bildstenar

Runstenar Uppland – U 1003

U 1003, Frötuna, Rasbo socken, Rasbo härad, Uppsala

Två runstensfragment som tillhör samma sten. De ligger idag på en bergshöjd i Frötuna park. Första gången som fragmenten omtalades var i en tidningsartikel 1923. Den ena fragmentet låg då i en källare i trädgården vid Frötuna. Det andra fanns på gräsplanen framför herrgårdsbyggnaden, men hade tidigare hittats under golvet i en lada. År 1926 gjordes efterforskningar av andra delar av stenen men då inget mer hittades placerades stenarna på sin nuvarande plats intill U 1004.

Det är inte helt fastställt att de bägge fragmenten tillhör samma runsten, men ristningstekniken är densamma och fyndens närhet kan tyda på det.

Fragment A: … þrihuj…

Fragment B med vänderunor: …btiRr …

Ovanför runslingan på fragment A finns en ristning av en ryttare till häst. Upplands runinskrifter: ”Teckningen av ryttaren på Frötunastenen kan man gott jämföra med de båda sittande mansfigurer, som finnas på Håmöstenen, alla tre hava ungefär samma form på huvud, näsa och pipskägg.”

Stenen kan ha varit ristad av Åsmund Kåresson som var verksam i trakten. Han har sannolikt ristat även U 884, U 1004, U 1009 och U 1012.

svenska kulturbildersvenska kulturbilder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s