Runstenar och bildstenar

Runstenar Uppland – U 1071

U 1071, Sylta, Söderby, Åkerby socken, Bälinge härad, Uppsala

Runsten i granit, ca 170 cm hög. Runstenen innehåller ett ristat runband utan runor med undantag för en m-runa som är placerad ovanför ett ristat kors. Stenen är daterad till ca 1050-1080.

Stenens ristning tecknades på 1600-talet och redan då kom man fram till att den bara fanns en runa på stenen förutom ett ristat kors. Stenen finns troligen på ursprunglig plats och i närheten har det tidigare funnits tre gravhögar som bortodlats. En tolkning av nedanstående skrift är att en ristad fågel på stenen föreställer Munin och att stenen är rest över en förnäm man och hjälte som varit så betydande att han fick en en egen sten, vilket bara betydande män fick.

svenska kulturbilder

J. Peringsköld beskriver ristningen och förklarar innebörden av den så här:

”… at aldrig någon Skrifft warit på ormryggen uthhuggin, mehr än den ena Runan m och föregående puncten, som tillika med alla slingor äre tämmeligen diupa och klara uthuggne, hafwandes mitt uthi Skiölden Thors wanlige kännemärke med blix och Solstrålar, sosom wåra gamla Bönder sina Juhl eller Nyåhrs korss på första dagen i Thorsmånad, Thor eler Solen til ähra utrita pläga; Men detta på Stenen är til påminnelse at den döda warit den då högstrådande Swea Thors eller Konungz trogne Tiänare och Krigzhiälte. Den åfwan före uthritade rof-fugelen, synes bemärka Odens korp Munin, hwilken sades dricka de tappra Hiältars blod efter deras död, som om samma hedniska dicht och lära widare kan läsas i Edda, samt Sturlessons Yngliga Saga . . . och af IX Skaldevisan i kg. Harald Grafelds Saga. – förbemälte runa m ensamt uthsatter antingen på monumenter eller i handskrefne gamla Pergamentz Sagor och lagböker, bemärker altijd Mathur, och här för den skull till påminnelse at den döda fordom under Swea Krigzguden Oden warit en förnäm Man och hiälte. Ja dessuthom monde och samma Runa här äfwen wähl böria korpen Munins Nampn; så att Stenristaren således med konst och i korthet lija såsom en Sinbild welat föreställs ändemåhlet hwarföre denne Sten blifwit uprester efter den manliga hjälten, som då i den fornas mannaminne nogsamt til sit Nampn och rychte bekanter warit.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s