Slott och herresäten

Bosjökloster, Höör

Bosjökloster ligger i Bosjöklosters socken i Höörs kommun. Bosjökloster grundades på 1180-talet och var från början ett nunnekloster. I Skåne fanns på medeltiden även nunneklostren Börringe och Sankta Maria & Sankt Peders kloster i Lund. Klostren tillhörde benediktinerorden som var en katolsk klosterorden grundad av Benedikt av Nursia år 529. Nunnorna och munkarna skulle leva i fattigdom och kyskhet och stanna i klostren resten av sina liv.

svenska kulturbilder

Klostren kunde leva och utvecklas för att de fick stöd av dåtidens mest inflytelserika personer. Bosjökloster kunde grundas för att det fick donationer av den för detta vikingahövdingen Tord That som låtit döpa sig. Han donerade 31 gårdar till klostret och rätten till hälften av fisket i den närbelägna Ringsjön. Den resterande hälften av fisket skulle tillfalla klostret efter Tords död. Tords baktanke var att då skulle hans själ få vila frid.

Klostret blev allt rikare och omkring år 1400 skänks ytterligare 108 gårdar till nunnorna och år 1525 ägde klostret 216 gårdar. Klostret rekryterade nunnor från framgångsrika och väletablerade släkter i Skåne som hade sin bakgrund i stolta vikingafamiljer. Nu gick deras kvinnliga avkommor in i klostren och levde där i kyskhet livet ut istället för att bilda familjer och reproducera sig.

Efter reformationen drogs klostret in till staten men nunnorna fick bo kvar så länge de levde. Slottet såldes under 1600-talet till Corfitz Ulfeldt som var gift med kung Kristian IV:s dotter. Under dansk-svenska kriget 1657-1658 ställde sig Corfitz på svenskarnas sida. Idag drivs slottet av Tord Bonde och området är öppet för allmänheten. Där finns många sevärdheter, inte minst en ek som är äldre än klostret.

svenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbilder

1 reply »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s