Sevärda platser

Naturreservatet Skurugata, Eksjö

Naturreservatet Skurugata har beskrivits som Sydsveriges mest egendomliga naturfenomen. Ingen vet säkert hur den märkliga bergssprickan har uppstått. Mystiken kring platsen har gett upphov till sägner om troll och rövare som härjar mellan bergväggarna. En promenad genom ravinen är en storslagen naturupplevelse.

svenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbilder

Trettiofem meter djup
Skurugata består av en 800 meter lång och mellan 7 och 24 meter bred klyfta i berget. De tvärbranta bergväggarna är på vissa ställen upp till 35 meter höga. Klyftor av det här slaget kallas skuror och finns på fler ställen i östra Småland. Skurugata är den största av dem alla.

En isälv genom berget
Teorierna om hur Skurugata har uppkommit är många. Den mest troliga förklaringen är att skuran bildats av en isälv vid inlandsisens avsmältning. Andra anser att skuran är en spricka i berggrunden eller en gravsänka. Berggrunden består huvudsakligen av gråbrun porfyr som här och var skiftar mot rött.

Skuruhatt
I reservatet finns en utsiktspunkt, Skuruhatt, som med sina 337 meter över havet är en av de högsta punkterna i Småland. Från toppen har man en hänförande utsikt över Eksjöbygden. Där finns också en minnessten som rests över Albert Engström. Som barn lekte han i Skurugata och som författare skildrade hann de småländska omgivningarna i många av sina verk,

Mossor och skogsfåglar
Det är en hög luftfuktighet i skuran vilket göra att många mossarter, både vanliga och ovanliga, växer på klippväggarna. I reservatet finns också ett intressant fågelliv. Tofsmes och korp är vanligt förekommande fågelarter. Har du tur så kan du under tidiga morgnar stöta på den stora skogsfågelarten tjäder. Utöver de vanligaste däggdjursarterna förekommer även hermelin och bård i området.

Välkommen ut i reservatet
Grova skor rekommenderas för en promenad i skuran. Det finns gott om sten och fallna träd längs leden. Klimatet i skuran är mycket kallare än i omgivningen och temperaturskillnaden mellan Skurugata och Skuruhatt kan sommartid vara uppemot 20 grader.

I reservatet finns flera strövstigar och rastplatser. En gren av vandringsleden ”Höglandsleden” passerar genom Skurugata. I söder ansluter Skurugata till naturreservatet Klinten. Från parkeringsplatsen i norr finns en rullstols- och begravningsanpassad led som går till grillplatserna nedanom utsiktspunkten.

Var rädd om Skurugata naturreservat
Allemansrätten gäller inte fullt ut i naturreservatet. Besökaren är skyldig att rätta sig efter de föreskrifter som finns för området. Ett område med så många besökare som Skurugata utsätts för påverkan på ett helt annat sätt än övrig natur. För att området ska bevaras måste besökare visa stor hänsyn.

(Text från skylt på platsen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s