Olika ämnen

Hamneda medeltidskyrka, Ljungby

På denna plats låg fram till 1890-talet Hamneda medeltida kyrka, vilken ersattes av en ny kyrka 1889. Det äldsta skriftliga belägget för Hamneda socken härrör från 1373.

Den medeltida kyrkan utgjordes av en ståtlig östtornskyrka, där tornet var placerat mellan långhuset och det smalare och rakt avslutade koret. Långhuset var försett med ingång i såväl söder som norr och väster. Byggnadens murverk bestod av stora tuktade gråstensskvadrar i jämna skift med huggen sandsten i hörn och omfattningar. En ny sakristia omtalas 1736. Ett vapenhus av trä framför västingången tillkom 1716. Tornets övre del revs 1789 och tornpartiet fick då gemensamt tak med långhuset.

svenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbilder

svenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbildersvenska kulturbilder

Kyrkan tillhör genom tornets placering landets fåtaliga och exklusiva östtornskyrkor, som i vissa fall kunnat kopplas samman med med den tidiga kungamakten. Hamneda var tingställe i Sunnerbo och den kastal som tycks ha funnits i direkt anslutning till kyrkobyggnaden framhävde, liksom kyrkans utformning, ortens betydelse under medeltiden. Kyrkan bör ha uppförts senast omkring år 1200. Av de myntfynd som gjorts är det äldsta myntet från 1240-talet. Den bevarade dopfunten dateras till tidigt 1200-tal och återfinns idag i nya kyrkan.

Anledningen till att kyrkan revs uppgavs vara att en ogenomtänkt planering av kyrkogården underminerat kyrkans konstruktion och orsakat stora sprickor i fasaden. På kyrkogården kvarstår idag koret och stora delar av långhusets norra och södra väggar. I koret står det gamla murade altaret kvar. På kyrkogården finns ett antal äldre gravminnen bevarade. I anslutning till kyrkogårdens tre ingångar finns så kallade stigluckor av trä.

Utanför kyrkan finns en brudsten.

(Text från skylt på platsen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s