Olika ämnen

Brudsten i Hamneda, Ljungby

En mycket gammal tradition i bondesamhället var användandet av brudstenar i samband med bröllop. Kring frieriet, trolovningen, lysningen tre söndagar i rad i kyrkan, utsmyckningen av bröllopsgården, brudparets klädsel, färden till kyrkan osv var det ofta mycket reglerat hur allt skulle se ut och genomföras. En av dessa gamla traditioner var att när brudparet kom ut från kyrkan, så skulle de stiga upp på brudstenen och beskådas av menigheten. I en del socknar var det bara bruden som skulle stiga upp på stenen, på andra platser skulle både brud och brudgum ställa sig på stenen. De finns också uppgifter om att brudparet kunde rida upp på brudstenen, såsom här i Hamneda.

svenska kulturbilder

Dessa gamla stenar har vanligen tagits bort eller använts till andra ändamål i senare tid. Här i Hamneda har den bevarats fram till vår tid. Sista gången denna brudsten användes var på 1860-talet. Det är faktiskt bara vid tre kyrkor i hela Kronobergs län som dessa brudstenar har bevarats. Förutom här i Hamneda är det i Tutaryd och Sjöås.

Brudstenar är skyddad fornlämningar.

(Text från skylt på platsen)

Brudstenen finns utanför Hamneda medeltidskyrka som revs på 1890-talet. Den har högsta sannolikt varit i bruk och många brudpar har framträtt på stenen så länge kyrkan var i bruk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s