Olika ämnen

Salvedals gästgiveri och skjutshåll, Åtvidaberg

Salvedal är idag en gård som drivs av Yxnerums Hembygdsförening. Gårdens huvudbyggnad brann ned 1965 och kvar står ladugården, logen, källarboden och kaffestugan. Platsen är omnämnd på 1300-talet men sedan 1700-talet har det varit gästgiveri och skjutshåll här. I skjutshållet skulle det finnas fyra hästar och även reservhästar som skulle kunna hämtas hos bönder i närheten. Gästgivaren var också skyldig att hålla med en vagn, två kärror, tre slädar och fyra ridsadlar. Utöver det skulle han kunna hålla med husrum och servera mat. I närheten av Salvedal fanns även gästgiverierna Gärdserum, Örsätter, Fillinge, Grebo, Wärna, Mosshult och Ringarum.

svenska kulturbilder

En informationsskrift om Salvedal berättar:

Den sista gästgivaren och brukaren i Salvedal hette Petter Nord och kom med sin familj från Östantorp 1854 med hustru och 8 barn. Petter kom från Edshult och var född 1819. Han blev änkling och gifte om sig med Stina-Greta Holm från Gårdeby socken och flyttade från Salvedal 1869. Troligen upphörde Salvedal som gästgiveri 1865. 

Efter Petter brukades Salvedal av Jonas Andersson född i Hannäs, gift med Stina Karin Malmgren ifrån Värna socken. År 1866 bodde sammanlagt 16-18 personer på Salvedal samtidigt. Det var troligt att Salvedal brukades av gården Salved från 1870-talet och framåt. Salved eller Salvedals gård brukades av Lars August Edström från 1870-talet och han familj. Sonen Otto Edström med hustru var de sista som bodde på Salvedal.

Yxnerums Hembygdsförening ger ut den egna tidningen Yxningen som berättar om trakten i gamla och nya tider och vilka evenemang som arrangerats på Salvedal. Man håller öppet för Mors dag, Midsommarfirande, Skördefester och varje söndag i juli är det öppet.

svenska kulturbildersvenska kulturbilder

Hembygdsföreningen skriver om Salvedal idag:

Vi riktar oss till alla som vill göra en tidsresa bakåt, bort från mobilen, skogen av apparater, datorer och TV-skärmar. Den som vill komma nära naturen och kanske det naturligaste sättet att leva är välkomna att prova på hos oss i Salvedal!. Här kan hela familjen vara med på något av våra arrangemang, gammal som ung.

Baka i stenugn, göra ditt eget smör, ysta din ost, plocka bär, tillverka din sylt, saft eller marmelad. Tillverka tjära, tova, spinna, väva eller färga garn.

Salvedal ligger ungefär mitt emellan Åtvidaberg och Ringarum.

svenska kulturbilder

Träskulptur av Åke Harrström

(Se föreningens hemsida för öppettider)

Yxnerums hembygdsförening

salvedals-gastgivaregard-104-yxnerum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s