Olika ämnen

Boktips! Runor. Historia, tydning, tolkning. Av Lars Magnar Enoksen.

Boken Runor. Historia, tydning, tolkning kom ut 2012 på förlaget Historiska media och är en riktigt bra guidebok för den som är intresserad av runornas historia, forskningen kring runor och de olika rundialekterna.

Det var under 1600-talet som runforskningen tog fart i Sverige och man kunde ge svar på många frågetecken om runornas betydelse. Fornforskaren Magnus Celsius löste Hälsingerunornas gåta och sonen Olof fortsatte studera runorna med stort intresse och anses vara den förste vetenskaplige runologen.

runor-lars-magnar-enoksen-bok-e

En pionjär inom runforskningen var Johannes Bureus som växte upp i det runstensrika Uppsala och inledde sina studier av runor omkring 1593. Han var uppenbarligen en stor begåvning och även en duktig tecknare. Hans mest kända verk är Runtavlan från 1599 som är fylld med information om runor.

Efter Bureus fortsatte Johan Hadorph arbetet med att samla in teckningar på Sveriges samtliga runinskrifter och Hadorph blev upphovsman till Sveriges första officiella fornminnesförordning som kom år 1666.

En annan storhet på det runologiska området var Johan Peringer som anlitades av Hadorph för att avbilda runstenar och inhämta andras avbildningar. De skulle sedan skäras ut i trä och bli föremål för tryckning. Även Peringer var en begåvning och hade översatt en del av de isländska sagorna till svenska. Peringer adlades till Peringskiöld för sitt arbete med runor.

Efter en tid av minskat intresse för runorna återuppväcktes intresset genom det från år 1811 grundade Götiska förbundet. Förbundet bildades för att väcka intresse för våra fornminnen och bevarandet av dem. Till sig knöt de historieprofessorn N H Sjöborg som publicerade skriften Samlingar för Nordens Fornälskare. Johan Liljegren skrev en avhandling om runorna, Anmärkningar öfver Runorna och Runminnesmärken Norden, som han fick en medalj för av Antikvitetsakademin. Författaren Lars Magnar Enoksen anser att Liljegrens Run-Lära som utkom 1832 är en av de bästa böcker som någonsin skrivits om runor.

Författaren har skrivit flera böcker i liknande ämnen och är även en känd glimabrottare.

Kategorier:Olika ämnen

Tagged as:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s